RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Westbroek: "Cholesterol uit de ban"

1/2
VEENENDAAL - Cholesterol heeft een slecht imago. Henk moest er zelfs jarenlang zijn eitje door laten staan. In Veenendaal staat al 70 jaar een fabriek die cholesterol maakt. "Waarom?" vraagt Henk zich af.

Henk†loopt rond in de fabriek†Carbogen Amcis†en krijgt uitgelegd hoe het zit.†Cholesterol heeft een slechte naam. Het zou hart- en vaatziektes veroorzaken. Maar er blijken eigenlijk twee soorten cholesterol te zijn: goede en slechte.

HORMONEN
Goed cholesterol is startmateriaal voor de opbouw van hormonen. Een mens heeft dit nodig voor allerlei processen in het lichaam. Zonder cholesterol redt een mens het niet en in eieren zit het goede cholesterol. Henk: "Ik ga straks gerust weer een hapje cholesterol eten in de vorm van een ei." Er is echter ook slecht cholesterol en dat kan op al aangetaste vaatwanden gaan zitten en ze dicht doen slibben.

In de fabriek halen ze het cholesterol uit vet van schapen en maken ze er verschillende soorten cholesterol van. Eťn soort wordt onder andere gebruikt bij de bereiding van vitamine D en voor medicijnen.

GROTE GARNALEN
Een ander soort cholesterol is bestemd voor de garnalenindustrie. Garnalen moeten vervellen om te kunnen groeien, anders is hun jasje te klein. Als iemand een garnaal lekker snel laat groeien, moet die ook†sneller vervellen. En daar heeft het diertje cholesterol voor nodig.

COSMETICA
Een andere toepassing van cholesterol is voor cosmetica. Michiel: "De stoffen die bij de zuivering vrijkomen, voelen heel zacht aan. Dus als je dat in bijvoorbeeld een crŤme doet dan geeft dat een zalf die heel zacht aanvoelt."

VEENENDAAL
Er waren ooit twee grote industrieŽn in Veenendaal: de wol en de sigaren. Aan de overkant van de straat waar de wol werd verwerkt, werd een fabriek gebouwd waar het vet van de wol werd gescheiden en cholesterol werd gemaakt.

De sigaren en de wolindustrie zijn verdwenen, maar de cholesterolfabriek is gebleven. Inmiddels maakt de fabriek 250 ton cholesterol per jaar. En da's best bijzonder: er zijn maar drie fabrieken in de wereld die op deze manier cholesterol maken.

Westbroek wordt elke dinsdag uitgezonden op RTV Utrecht.

Westbroek in de Cholesterolfabrek in Veenendaal


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -