Leven met Lyme: "10 jaar van mijn leven verpest en lamgelegd"

Gijs van Kessel.
Gijs van Kessel. © RTV Utrecht
UTRECHT - Voor 98 van de 100 mensen loopt een beet van een teek zonder problemen af. Maar 2 procent loopt de ziekte van Lyme op. Elk jaar gaat het om zo'n 27.000 mensen waarvan er 1000 tot 2500 langdurige klachten krijgen. Een van die mensen is de 20-jarige Gijs van Kessel. Hij kreeg op jonge leeftijd Lyme en zag hoe de ziekte hem steeds meer afnam, tot zijn wereld letterlijk en figuurlijk was gekrompen tot één donkere kamer.
Het begon allemaal in 2006 toen Van Kessel ongeveer 8 jaar oud was. "In mijn jeugd ben ik meerdere keren door teken gestoken, maar ik heb nooit een kring gehad. Toen werd ik een beetje moe en dat werd steeds erger. In 2009 werden mijn gewrichten steeds zwakker, vooral mijn polsen, ellebogen en enkels. Toen heb ik in twee maanden tijd allebei mijn ellebogen en een pols gebroken. Toen ik daardoor verzwakt was, kwamen de longontstekingen. Die bleven maar door gaan. En daar kwamen oorontstekingen bij."
Van Kessel merkt dat zijn leven steeds meer in de greep komt van de Borrelia-bacterie, die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Hij heeft steeds minder energie, is vaak ziek, en moet daardoor soms school missen. Hij houdt op met voetballen en wordt hockeykeeper, omdat hij dan minder hoeft te lopen, tot ook dat niet meer gaat en hij stopt met sport.
Van 11 tot 14 wordt de ziekte steeds erger. "Toen ik 14 was, had ik hele zware longproblemen en veel hoofdpijn die altijd aanwezig was en stapje voor stapje steeds erger werd." Van Kessel wordt opgenomen in het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen voor een behandeling aan zijn longen. De antibiotica die daarvoor wordt gebruikt, tast echter ook zijn darmen aan. Ook lopen wordt steeds zwaarder: "Ik ging er moeizaam lopend naar binnen, en kwam er in een rolstoel naar buiten."
Lyme-patiënt Gijs van Kessel: "Het werd steeds erger"

DONKERE KAMER

De verslechtering van Van Kessel zijn fysieke gesteldheid wordt op een gegeven moment zo erg dat hij niet meer kan lopen of bewegen. Dat is waarom hij in 2012 negen maanden lang in een donkere kamer moet liggen. "Toen kon ik niet meer lopen, en langzaamaan niet meer bewegen. Toen moest ik in een donkere kamer liggen. Eigenlijk zag ik alleen mijn moeder want mijn vrienden mochten niet langskomen omdat ik niet tegen al die impulsen kon."
Lyme-patiënt: "Ik moest in een donkere kamer liggen"
BELGIË
Inmiddels gaat het beter met de twintiger, die tegenwoordig studeert: "Toen ik 14 was, ben ik in België gediagnosticeerd. Toen zijn ze begonnen met antibiotica en ben ik langzaam aan de weg naar boven ben begonnen."
Toch was zelfs toen de ziekte nog niet klaar met hem: "Ik zie Lyme als een levend beest want het vecht heel erg terug als je probeert het eronder te krijgen." Van Kessel had last van terugvallen: "Griepseizoen was bijvoorbeeld heel eng want als ik dan de griep kreeg dan was dat de start van alle andere bacteriën die zich gingen terugvechten."
Van Kessel is nu 20 jaar oud en heeft nog zijn hele leven voor zich. Toch is hij zich er als geen ander van bewust dat de Lyme hem, zelfs op zijn jonge leeftijd, al een boel levensplezier heeft afgenomen: "Ik probeer het nu te vergeten maar dat lukt natuurlijk helemaal niet. Het is er altijd. En het heeft zeker 10 jaar van mijn leven verpest en lamgelegd."
Leven met Lyme: "Het is er altijd"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.