PvdD wil einde aan Woerdense teckelfokkerij

© Woerden TV
WOERDEN - De Partij voor de Dieren wil een houd- en fokverbod voor de teckelfokkerij in Woerden waar zaterdag 150 honden in beslag werden genomen. Ze werden weggehaald omdat de honden werden verwaarloosd. De partij eist nu dat de minister ingrijpt om de fokkerij helemaal te sluiten.
Zaterdag werden niet alle teckels van de fokkerij meegenomen, zei de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) eerder vandaag tegen RTV Utrecht. De fokkerij aan het Breeveld is daarmee nog altijd in bedrijf en zo'n honderd teckels zouden nog op het terrein zijn. Kamerlid Femke Merel van Kooten kondigde daarop aan dat ze in de Tweede Kamer vragen gaat stellen over de Woerdense teckelmishandeling.

FOKVERBOD

"Ik eis van de minister een houdverbod en een fokverbod", zegt Van Kooten. "Ik wil ook dat de NVWA gaat handhaven op de andere honderd honden in het bedrijf en dat deze fokker absoluut niet door mag gaan met fokken."
De teckelfokkerij wordt gerund door een moeder en dochter, die in mei ook al aan bod kwamen in het tv-programma Opgelicht. In die uitzending kwam naar voren dat de pups kampten met angsten, ziektes en gestoord gedrag. Ook zouden de fokkers tegen de regels in honden zonder paspoort verkopen en kwamen de dieren niet buiten. De fokkerij is onder twee namen bekend. Het gaat om de fokkerijen 'Wie Anders' en 'Van de Vliegende Kiep'.
Ik vraag me af: hoe schrijnend moet het nog worden?
Femke Merel van Kooten
"Ik wil ook weten waarom de NVWA er een maand over gedaan heeft om bij de fokkers te gaan kijken", zegt Van Kooten. "Er zijn honderd honden niet meegenomen, omdat het in die gevallen niet schrijnend genoeg was. Ik vraag me af hoe schrijnend het nog moet worden".

REACTIES

Het Kamerlid zegt vandaag ook reacties te hebben gekregen van insiders die weten hoe het er bij de fokkerij aan toe gaat. Op basis van gesprekken die ze met hen gaat voeren zal ze ook nog vervolgvragen gaan stellen aan de minister.
Ook bij RTV Utrecht kwamen veel reacties binnen van mensen die best een teckeltje willen adopteren. Dat is volgens de NVWA nog lang niet aan de orde. "De teckels blijven voorlopig eigendom van de fokker en eerst blijven ze bij opvangouders om aan te sterken. Tot die tijd worden er geen honden uitgedeeld."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.