Wereldberoemde Caravaggio naar Centraal Museum in Utrecht

© Publiek domein (Bewerking door RTV Utrecht)
UTRECHT - Het Centraal Museum in Utrecht krijgt een monumentaal schilderij van Caravaggio in bruikleen van het Vaticaan. Het museum mag in december de 'Graflegging van Christus' vier weken opnemen in de expositie 'Utrecht, Caravaggio en Europa'.
Het altaarstuk van drie meter hoog werd rond 1602 geschilderd door de beroemde Italiaan Caravaggio. Het was indertijd bestemd voor een familiekapel in de Chiesa Nuova in Rome. Op het werk is het lichaam van Christus afgebeeld, dat door Johannes en Nikodemus in het heilige graf wordt gedragen. Op de achtergrond staan de rouwende Maria, Maria Magdalena en Maria Cleophas. Het schilderij wordt als een van de belangrijkste werken uit de collecties van het Vaticaan gezien en wordt zelden uitgeleend. Voor de tentoonstelling in Utrecht is een uitzondering gemaakt.
Het Centraal Museum heeft zelf een videoreportage over de bijzondere overeenkomst met het Vaticaan gepubliceerd. Conservator Liesbeth Helmus vertelt daarin dat aan het overtuigen van de juiste mensen zelfs ambassadeurs te pas kwamen.

UTRECHTERS

Caravaggio veroorzaakte in het Rome van 1600 een revolutie in de schilderkunst. Jonge schilders uit heel Europa, onder wie de Utrechters Dirck van Baburen, Hendrick ter Brugghen en Gerard van Honthorst, trokken naar de stad om zijn realistische werk met eigen ogen te zien en ervan te leren.
'Utrecht, Caravaggio en Europa' duurt van 15 december tot en met 24 maart 2019 en wordt daarna in München voortgezet. In totaal worden daarvoor zestig werken geleend, waarvan er 46 nog niet eerder in ons land te zien waren. De schilderijen komen uit musea en privécollecties in Europa en de Verenigde Staten. Van Caravaggio is behalve de Graflegging ook zijn Mediterende Hieronymus uit het Monasterio de la Virgen de Montserrat te zien. Ook dit schilderij komt voor het eerst naar Nederland.
Wereldberoemde Caravaggio naar Centraal Museum in Utrecht
Van Rossem Vertelt (met de zus van Maarten) over Utrechtse caravaggisten

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.