Streekvervoer staakt vanaf maandag dagenlang

© ANP
PROVINCIE UTRECHT/UTRECHT - De vakbonden in het streekvervoer kondigen een langdurige landelijke staking aan. Vanaf maandag zetten vakbondsleden de streekbussen, sneltrams en regionale treinen stil. Ook de stadsbussen in Utrecht rijden niet, zegt een FNV-woordvoerder. De actie is "voor onbepaalde tijd", aldus FNV. CNV Vakmensen roept haar leden op tot "een (vooralsnog) driedaagse staking".
De buschauffeurs voeren al lange tijd actie voor een betere cao. De bonden eisen een loonsverhoging van 3,5 procent, maatregelen om de werkdruk te verlagen en elke 2,5 uur een plaspauze. Op 30 april en 1 mei zetten ze hun eisen kracht bij met een landelijke staking. Daarna volgden er regionale estafette-acties.

VERTROUWEN

De overeenkomst geldt voor zo'n 12.000 werknemers in het streekvervoer. De onderhandelaars krijgen nog een paar dagen tijd om de partijen alsnog dichter bij elkaar te brengen, maar volgens de vakbond is het vertrouwen in de werkgevers tot het nulpunt gedaald. Werkgeversorganisatie VWOV beloofde eerder al wel om de plaspauzes mogelijk te maken, maar dat heeft het conflict nog niet opgelost.
De werkgevers reageren verbaasd op de aangekondigde staking. "Er zijn bemiddelaars aan het werk", zegt een woordvoerster. "We zijn oprecht verrast en beraden ons op vervolgstappen."

GEEN ANDERE KEUZE

FNV Streekvervoer zegt dat er geen andere keuze overblijft nadat eerdere gesprekken op niets zijn uitgelopen. "Maandenlang zijn we vriendelijk geweest", zegt een woordvoerder tegen RTV Utrecht. "We hebben tot nu toe rekening gehouden met het publiek, maar daar zijn we niets mee opgeschoten. We roepen al weken om hardere acties en die gaan nu komen. Vanaf maandag staken we voor onbepaalde tijd."
CNV Vakmensen kiest voor een staking van 72 uur en nadrukkelijk niet een staking "voor onbepaalde tijd". In een persverklaring zegt de bond: "We realiseren ons dat een busstaking maatschappelijke impact heeft en dat die echt niet langer moet duren dan strikt noodzakelijk. De chauffeurs staken echt niet voor hun lol."

STRAKKE SCHEMA'S

Volgens de vakbonden lijden reizigers onder de strakke schema's die in het streekvervoer worden opgesteld. Wanneer een dienst uitvalt moeten ze lang wachten en missen ze aansluitingen, schrijft de FNV in een persbericht. "De dienstverlening is door de enorme tijdsdruk verre van optimaal en veilig."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.