Drugsgebruikers Lopikerwaard krijgen sms van politie

© RTV Utrecht
WOERDEN/MONTFOORT - Honderdzestig drugsgebruikers in de Lopikerwaard krijgen vanavond om 19.00 uur een sms-bericht van de politie dat hun nummer is aangetroffen in een dealertelefoon. In april dit jaar legde de politie een dealernetwerk bloot met klanten in de gemeenten Woerden, Oudewater, Montfoort en Lopik.
Bij de politieactie werden meerdere verdachten aangehouden en huiszoekingen verricht. Daarbij trof de politie telefoons aan met een klantenbestand. Burgemeester Van Hartskamp van Montfoort zegt dat de vier gemeenten met de actie zowel de vraag- als aanbodkant van de drugsmarkt willen verstoren: "Drugsgebruik is gewoon niet oké. Aan drugsgebruik zitten grote gezondheidsrisico's en het ontwricht de samenleving. Wij zetten daarom krachtig in op aanpak van criminele netwerken waarin drugs doorgaans worden geproduceerd en verhandeld."

NETWERK

In oktober 2017 werd ook al een sms verzonden vanuit de gemeenten Montfoort en Oudewater naar aanleiding van de eerste aanhoudingen rondom het zogenoemde dealernetwerk "Max". Naar aanleiding van de aanhoudingen in april dit jaar binnen datzelfde netwerk sluiten ook Woerden en Lopik aan bij de sms-actie.
De sms-actie beperkt zich tot nummers uit de dealertelefoons waarvan is vastgesteld dat er wederzijds contact is geweest en die te herleiden zijn tot gebruikers of abonnementhouders uit de betreffende gemeenten. De recherche legde tijdens het onderzoek een netwerk bloot waarbij meerdere personen, allemaal onder dezelfde naam 'Max' en via hetzelfde telefoonnummer, drugs verkochten in de gemeenten.
Een aantal van deze dealers liep tijdens de loop van het onderzoek zelf op heterdaad tegen de lamp door hun gedragingen. Zo vertoonden zij verdacht gedrag waardoor zij de aandacht van de politie trokken. Bij de aanhoudingen van deze dealers zijn tientallen ponypacks - envelopjes - met cocaïne aangetroffen. Ook werd een auto in beslag genomen.

BERICHT

De gebruikers van de bewuste telefoonnummers ontvangen van de politie een sms met de mededeling: "BERICHT VAN DE POLITIE: Uw telefoonnummer is aangetroffen in de dealertelefoon van een drugsdealer. Kijk voor meer info op www.montfoort.nl/drugsgebruik of www.oudewater.nl/inwoners/veiligheid/risicos-drugsgebruik of www.woerden.nl/inwoners/veiligheid/risicos-drugsgebruik of www.lopik.nl/drugsgebruik"
Via de website van de gemeenten worden de ontvangers van de sms gewezen op de gevaren van het drugsgebruik en de maatschappelijke én strafrechtelijke risico's die gepaard gaan met het gebruik. Gebruikers worden doorverwezen naar de hulpverlening.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.