OM eist maximale straf voor moord op Savannah (14), advocaat vraagt vrijspraak

© ANP (bewerking RTV Utrecht)
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Het Openbaar Ministerie eist twee jaar jeugddetentie en jeugd-tbs tegen de 17-jarige Angelo S. voor het doden van Savannah Dekker (14) uit Bunschoten. Dat is de zwaarste straf binnen het jeugdrecht. De officier van justitie concludeert dat er sprake is geweest van voorbedachte rade en acht daarmee moord bewezen.
Het lichaam van Savannah werd op zondag 4 juni vorig jaar gevonden in een Bunschotense sloot. Ze was toen al sinds donderdag 1 juni vermist en er werd intensief naar haar gezocht. Het meisje had die dag een afspraakje met de toen 16-jarige Angelo S. uit Den Bosch die zij via een chatgroep had leren kennen.
De jongen, die altijd heeft ontkend dat hij iets met de zaak te maken heeft, werd de nacht na de vondst van het lichaam aangehouden. Ondanks (forensisch) recherchewerk en meerdere rechtbankzittingen is onduidelijk gebleven wat er precies is gebeurd met Savannah.

BEWIJS

Camerabeelden, DNA-sporen op een frisdrankblikje en chatgesprekken tonen volgens het OM aan dat de verdachte donderdag 1 juni met het slachtoffer samen was vlak bij de plek waar het lichaam is gevonden. Ook is gefilmd dat S. kort na de ontmoeting op de fiets van Savannah reed. Dat bleek eerder uit een gedetailleerde reconstructie van RTL Nieuws.

TRAPPERS

Op de trappers zijn modder- en watersporen aangetroffen die volgens deskundigen van het NFI gelinkt kunnen worden aan de specifieke sloot waarin het slachtoffer gevonden is. S. heeft verklaard dat hij alleen in de buurt is geweest van de sloot waar ze is gevonden, maar ontkent dat hij haar heeft gedood en in het water heeft achtergelaten.
Het OM heeft alternatieve scenario's onderzocht, zoals zelfdoding of de betrokkenheid van een derde persoon, maar daarvoor zijn geen aanwijzingen gevonden. "De verdachte ontkent ook maar iets met de dood van Savannah te maken te hebben, maar heeft voor de genoemde uitkomsten van het politieonderzoek geen verklaring gegeven", aldus het OM.
De sloot waar Savannah is gevonden.
De sloot waar Savannah is gevonden. © Caspar Huurdeman

VERDACHT

De verdachte verrichtte verdachte handelingen na de afspraak met Savannah. Bij een huiszoeking vond de politie spullen van het slachtoffer die zij op de dag van haar verdwijning bij zich had. S. wiste na de afspraak in Bunschoten chatgesprekken met Savannah en paste social media-accounts aan. Ook verzon hij met een vriendin een alibi.
"De online communicatieuitingen van verdachte zijn uitgebreid onderzocht. Daaruit kan worden afgeleid dat hij vóór 1 juni al van plan was Savannah iets aan te doen", aldus het OM.

VRIJSPRAAK

Fleur Zijderveld, de advocaat van Angelo S., vroeg in haar pleidooi om vrijspraak omdat er volgens haar onvoldoende onomstotelijk bewijs is dat haar cliënt Savannah heeft gedood. Ze stelt dat het OM weliswaar met verdachtmakingen is gekomen, maar dat acht ze te mager. "Zo werkt het niet." Zijderveld wijst erop dat de doodsoorzaak van Savannah onduidelijk is en haar cliënt ontkent.
Hij moet de hulp krijgen die hij nodig heeft om een stabiele volwassene te kunnen worden.
Advocaat
"De advocaat heeft wel, net als de ouders van de verdachte, aangegeven dat Angelo S. de hulp moet krijgen die hij nodig heeft zodat hij een stabiele volwassene kan worden", aldus verslaggever Dennis van Ommeren.

MAXIMALE STRAF

Over de strafmaat meldt het OM: "De geëiste twee jaar jeugddetentie is de maximumstraf die binnen het jeugdrecht opgelegd kan worden aan 16-jarigen. De PIJ-maatregel (jeugd-tbs) ziet toe op een behandeling van minderjarigen in een gesloten setting. Bij de verdachte zijn stoornissen geconstateerd die een dergelijke behandeling noodzakelijk maken. De PIJ-maatregel kan elke twee jaar verlengd worden en kan maximaal zeven jaar duren. Indien nodig kan gevorderd worden dat de PIJ-maatregel omgezet wordt in TBS met bevel tot verpleging."
De verdachte heeft tijdens alle zittingen geen volledige openheid van zaken gegeven. "Hij voert wel het gesprek met de rechtbank. Maar hij vindt het wel heel lastig. Hij zegt wel wat, maar vertelt niets", zei de persrechter gisteren.

FAMILIE

Het proces, dat onder meer vanwege de leeftijd van de verdachte achter gesloten deuren plaatsvond, werd bijgewoond door familieleden van zowel Savannah Dekker als Angelo S. Nabestaanden hebben ook gebruik gemaakt van hun spreekrecht.
OM eist maximale straf in moordproces Savannah Dekker

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.