Waar staat de mooiste boerderij van Utrecht?

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
PROVINCIE UTRECHT - De Boerderijenstichting Utrecht is op zoek naar de mooiste boerderij van de provincie en organiseert daarom een verkiezing. Er zijn vijf boerderijen genomineerd, die liggen verspreid over de provincie in Leusden, Woudenberg, Bunnik, Wilnis en Cabauw.
Aanleiding voor deze verkiezing is de vijfdelige televisiedocumentaire Gebruikte Gronden op RTV Utrecht. Elke keer kwam het boerenlandschap van een  streek voorbij; met rivieren, weilanden, veengebieden, heuvels en bossen, én daaraan verbonden een boerderij kenmerkend voor dat gebied. Deze vijf boerderijen zijn de nominaties voor de mooiste Utrechtse boerderij van 2018.

NIEUW SLAGMAAT

Eén van de genomineerden is boerderij Nieuw Slagmaat in Bunnik. De boerderij ligt in het Kromme Rijngebied tussen Utrecht, Bunnik en Houten en is daar in 1881 neergezet. De boerderij is volgens de Boerderijenstichting genomineerd omdat hij kenmerkend is voor het tuindersgebied rond de Kromme Rijn.
Boer Huub van der Maat is er geboren en getogen en zegt ontzettend trots te zijn op de nominatie: "Het is vanaf 1600 in de familie en als het dan ook nog genomineerd wordt als mooiste boerderij, is dat mooi meegenomen." Het gaat bij Nieuw Slagmaat niet alleen om de mooie oude gevel, maar ook om de orginele stallen met de handgemaakte houtconstructie. Dat alles vergt veel geld voor onderhoud en de hoop is dat deze verkiezing daarbij kan helpen.
Als dit geen toekomst heeft, moet je morgen een andere baan gaan zoeken.
Huub van der Maat

PARELTJES

De verkiezing is vooral bedoeld om de boerderijen onder de aandacht te brengen van de publiek en de politiek, zegt Piet den Hartog van de Boerderijenstichting: "Want het zijn de pareltjes van ons landschap." Boer Van der Maat vult aan dat die aandacht inderdaad nodig is om de boerderij te behouden. Ze verkopen ook al jaren groente, fruit en vlees in hun eigen boerderijwinkel en krijgen zo veel volk op het erf.
"Kijk we zijn een stadslandbouwbedrijf dat ook afhankelijk is van de mensen die langskomen en een bijdrage willen leveren", zegt Van der Maat. Hij ziet de toekomst nog altijd rooskleurig in, omdat er bij zijn boerderij onder de rook van Utrecht doorgaans veel aanloop is. "We zitten natuurlijk ook in een omgeving waar dat kan. Als dit geen toekomst heeft, moet je morgen een andere baan gaan zoeken."
Stemmen op een van de vijf kanshebbers kan tot en met 24 juni. Op 26 juni maakt gedeputeerde Mariëtte Pennarts van Cultuur bekend welke boerderij zich dit jaar de mooiste boerderij van Utrecht mag noemen.
"Als dit geen toekomst heeft moet je morgen een andere baan gaan zoeken."
Verslaggever Robert Jan Booij bij boerderij Nieuw Slagmaat

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.