RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Ov-staking leidt tot ergernis, maar ook tot creatieve oplossingen

1/2
PROVINCIE UTRECHT/UTRECHT - De aankondiging dat er maandag weer gestaakt wordt in het openbaar vervoer in de provincie Utrecht leidt tot ergernis bij reizigers, maar de chauffeurs hebben nog niet al hun sympathie verspeeld. Sterker nog: er wordt door reizigers en belangenverenigingen†meegedacht over oplossingen. Reizigersvereniging Rover vindt bijvoorbeeld dat het tijd is geworden voor de provincie om zich, als opdrachtgever,†in de discussie te mengen.

Maandag zijn boze chauffeurs van plan om streekbussen, sneltrams en regionale treinen stil te zetten. De actie is "voor onbepaalde tijd", aldus FNV. CNV Vakmensen roept haar leden op tot een "(vooralsnog) driedaagse staking." De chauffeurs willen loonsverhoging, een lagere werkdruk en elke 2,5 uur een plaspauze.

Zoals te verwachten zijn de reacties op social media niet mals. Een student vraagt zich af hoe ze op de universiteit moet komen en hoopt dat er maandag nog genoeg ov-fietsen†zijn. Een moeder zegt stevig te balen;† de staking valt middenin de proefwerkweek van haar kind.


Toch wordt ook door reizigers volop meegedacht met de stakende chauffeurs. Laura Haaima op Facebook: "In BelgiŽ pakten ze geloof ik de baas aan door wel te rijden maar niemand te laten betalen... Vind ik persoonlijk veel efficiŽnter."

ROVER
Ook Rover, de belangenvereniging voor reizigers, ergert zich aan de aangekondigde staking. De club vindt het onterecht dat er naar zo'n zwaar middel wordt gegrepen, terwijl de vakbonden en vervoersbedrijven nog aan het onderhandelen zijn onder leiding van twee bemiddelaars, die vijf dagen geleden begonnen aan hun werk.

Rover vindt de stakingen "buitenproportioneel" en wil dat "de net aangestelde bemiddelaars een kans krijgen". Maar ook hier wordt graag gedacht in oplossingen; de vereniging wil dat de opdrachtgever van de vervoersbedrijven, oftewel de provincie, in actie komt om de zaak op te lossen.

DOMINO-EFFECT
Rover staat namelijk niet onwelwillend tegenover de eisen van de chauffeurs. Die hebben een punt, stelt de belangenvereniging. Vanwege de krappe dienstregeling zou uitval van ťťn bus al snel tot een domino-effect leiden waarbij meerdere bussen niet rijden.

De provincie speelt een belangrijke rol in het huidige conflict, aldus Chris Vonk van Rover: "Zij willen de concessies steeds meer financieel uitknijpen door de laagste bieder te nemen. De vervoerbedrijven gaan daarin mee en knijpen in de rijtijden waardoor ze kunnen uitsparen en het voor minder kunnen doen. Dat heeft weer als gevolg dat het personeel harder moet rijden en minder rusttijd krijgt. Dat is wel een van de problemen natuurlijk."

Rover vindt dat het tijd wordt voor provincies en gemeenten om zich in de discussie te mengen om een einde te maken aan de†ruzie tussen chauffeurs en vervoerders.

OUDEREN
Ouderenbond ANBO in Woerden is bang dat vooral ouderen, chronisch zieken, studenten, scholieren en andere mensen die geen alternatief hebben voor het streekvervoer, maandag de dupe worden. En ook hier worden weer oplossingen bedacht: de ANBO ziet wel wat in ludieke acties "die zowel de werkende als de niet-werkenden niet in de weg zitten." De ouderenbond zegt zelfs bereid te zijn mee te denken over zulke acties.

ZIEKENHUIZEN
Een ov-staking is natuurlijk vervelend voor een heleboel instellingen, zoals ziekenhuizen. Vorige keren bleef het UMC Utrecht bereikbaar met stadsbussen omdat U-OV een paar lijnen toch liet rijden. Het ziekenhuis hoopt dat dit weer gebeurt. "We zouden het zeer waarderen als de vervoerder hier opnieuw voor kiest", aldus een woordvoerder.

Een woordvoerder van het Meander Medisch Centrum in Amersfoort voorziet weinig overlast maandag. "Vorige keer heeft de staking hier niet tot hele grote problemen geleid. Wij hebben toen mensen geÔnformeerd via social media en dat ging goed. Wij verwachten de komende staking ook geen grote problemen."

FNV over nut en noodzaak van ov-staking


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -