RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Oppositie vindt plannen voor Amersfoort weinig concreet

1/2
AMERSFOORT - De raadsvergadering bij de gemeente Amersfoort stond vanavond in het teken van uitersten: in de eerste helft werd afscheid genomen van wethouders Bertien Houwing (D66) en Fleur Imming (PvdA), in de tweede helft werden zeven gloednieuwe wethouders beŽdigd.†Daarnaast waren er lovende woorden†van de oppositie voor het coalitieakkoord, maar†werd er ook volop kritiek geuit op de nieuwe plannen.

De avond begon met een afscheidsspeech van burgemeester Bolsius voor Houwing en Imming. Hij onderstreept dat het vertrek van de twee 'krachtvrouwen' hem zwaar valt. Ook van D66-fractievoorzitter Tyas Bijlholt komen mooie woorden. "De afgelopen periode was niet altijd makkelijk, maar we hebben zeker op het einde veel bereikt", zo richt hij zich tot Bertien Houwing.


Het debat over het coalitieakkoord volgt. D66'er Bijlholt laat namens VVD, GroenLinks en ChristenUnie weten trots te zijn op de ruime aandacht voor duurzaamheid, groen, woningbouw en toegankelijke zorg. Verder benadrukt hij dat het coalitieakkoord bewust niet helemaal dichtgetimmerd is, om ruimte te laten aan†een†invulling op de verschillende onderwerpen door oppositiepartijen.

Had van moed getuigd als ze bij zes wethouders waren gestopt"
Micheline Paffen, fractievoorzitter CDA

CDA-fractievoorzitter Micheline Paffen is blij met de ruimte die er is voor die invulling. Ze herkent zich in veel uitgangspunten in het akkoord die vaak aansluiten bij de wensen van het CDA, maar kritiek heeft ze ook. Ze mist een financiŽle onderbouwing bij de ambities. "We missen de concrete stappen die genomen moeten worden."


'TE VEEL WETHOUDERS'
Ook heeft ze geen goed woord over voor de zeven wethouders die de coalitiepartijen willen in plaats van de vijf die er zaten. "Het had van moed getuigd als ze bij zes wethouders waren gestopt", vertelt ze.


Ben Stoelinga van Amersfoort2014 deelt die mening en vindt zeven wethouders veel te duur. Een voorstel voor wethouders in parttime laten werken kreeg eind van de avond geen steun. Amersfoort2014 is†de over veel punten enthousiast, maar vindt dat er meer geld naar het sociale domein zou mogen.

Lijkt wel alsof de huurder volgens dit college niet bestaat"
Marijke Jongerman, fractievoorzitter SP

De SP denkt dat de ambitie voor duurzaamheid en groei van de stad niet allebei mogelijk zijn. Fractievoorzitter Marijke Jongerman zegt "zeer teleurgesteld" te zijn over het akkoord. Grootste pijnpunt voor haar partij is het gemis aan extra huurwoningen. "Het lijkt wel alsof de huurder volgens dit college niet bestaat."

ARMOEDE
Partij van de Arbeid ziet de tweedeling in de stad toenemen en mist de aandacht voor armoedebeleid.†Grootste probleem van de verduurzaming ziet fractievoorzitter Rob Smulders in de sociale huurwoningen. "We kunnen deze mensen niet opzadelen met een hogere huur". Nieuwkomer DENK vindt dat het nieuwe stadsbestuur†daadkrachtiger maatregelen moet nemen tegen discriminatie en kreeg hier eind van de avond steun voor van de†rest van de gemeenteraad.

BEňDIGING
Na het debat was het tijd voor felicitaties. Voor D66 werden de nieuwe wethouders Willem-Jan Stegeman en Fatma Koser Kaya beŽdigd. Namens de VVD zijn dat Hans Buijtelaar en Kees Kraanen, voor GroenLinks Astrid Janssen en Cees van Eijk en de ChristenUnie heeft Menno Tigelaar aangesteld.


 Het nieuwe Amersfoortse college werd vanavond beŽdigd. Het nieuwe Amersfoortse college werd vanavond beŽdigd. | Foto: RTV Utrecht


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -