Dieren achtergelaten bij omstreden hondenfokkerij, want 'hond is handel'

Teckel op archieffoto uit 2012.
Teckel op archieffoto uit 2012. © ANP
WOERDEN - Het klinkt gek, maar voor de wet zijn honden die bij een fokkerij zitten gewoon spullen, en zolang dat niet verandert, blijft het moeilijk om de dieren bij omstreden fokkers zoals die in Woerden weg te halen. Dat zei Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming vanavond in UVandaag.
Nagtegaal zat in de studio om te praten over een omstreden hondenfokkerij in Woerden. Die heeft een vergunning voor 20 tot 30 teckels, maar dit weekend werden er 270 honden aangetroffen, waarvan een groot deel slecht verzorgd was. Er werden 120 honden in beslag genomen, maar er bleven meer dan 100 honden achter.

HANDEL

Dat zoveel honden werden achtergelaten bij een fokkerij die blijkbaar niet bijzonder goed voor de dieren zorgt, is een gevolg van de huidige wetgeving, legt Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming uit. "Je mag pas iets weghalen bij een bedrijf als daar aantoonbaar iets mis mee is. En met de honden waar aantoonbaar niks mis mee is, mag je de 'handel' niet weghalen. Als je bij een garage komt die een auto verkeerd heeft gerepareerd mag je ook niet de andere auto's weghalen. Helaas voor de wet gaat het hier om handel, en dat is waar de schoen wringt."
Helaas voor de wet gaat het hier om handel, en dat is waar de schoen wringt.
Dik Nagtegaal, Dierenbescherming
Een oplossing voor omstreden fokkers als die in Woerden moet volgens Nagtegaal uit Den Haag komen: "Deels moet je kijken naar de wetgeving en zeker het verschil in gewone handel en handel in levende dieren. Kijk eens of je daar wat dingen moet aanscherpen. Dat kan niet echt op gemeentelijk niveau. Dat moet echt op landelijk niveau."
Tot die tijd kunnen meer controles ook helpen. Hoewel de dierenbeschermer bevestigt dat het niet eenvoudig is om iets te doen aan dit soort misstanden. "Het is heel moeilijk om deze mensen aan te pakken. Je kunt wel een verdenking hebben, maar als je dan al binnenvalt, wat je vanuit je dierenhart wil doen, dan verknal je je eigen zaak die later voor de rechter moet komen. Je moet echt een heterdaadje hebben zoals in dit geval, waar ze ook nog eens dieren oneigenlijk aan het inladen waren in busjes. Dat is het moment om binnen te vallen."

'OPLOSSINGEN'

Meer controles kunnen dus helpen, maar dan moet de hondenhandel wel een hogere prioriteit krijgen. Nagtegaal erkent dat daar ook een nadeel aan kleeft, want de controleurs kunnen dan niet ergens anders zijn.
Wat volgens Nagtegaal wel altijd helpt in het voorkomen van dierenleed is de houding van de consument. Als mensen geen puppies meer kopen bij malafide handelaren, dan houden die op met dieren fokken.
Je redt er geen pup mee, je houdt er een handel mee in stand.
Dik Nagtegaal over honden kopen bij foute fokkers
Als het aan de Dierenbescherming ligt, kopen mensen dus voortaan alleen nog maar een hond bij diervriendelijke fokkers. "Google altijd even de naam en het adres van het bedrijf waar je de hond wil kopen. Als mensen daar eerder een slechte ervaring hebben gehad, kun je er vergif op innnemen dat het daar staat. En bij twijfel: niet doen. Je redt er geen pup mee, je houdt er een handel mee in stand."
Dieren achtergelaten bij omstreden fokkerij want 'hond is handel'

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.