Twintig jaar vrouwenwielrennen gevierd met mooie fietstocht

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Al twintig jaar fietsen er door de provincie Utrecht groepjes vrouwen, en dat is grotendeels te danken aan Nelly Voogt en Cora Westland. Zij begonnen in 1998 met fietstrainingen voor vrouwen in Utrecht. Dat was toen de enige plek waar vrouwen konden fietsen, maar er bleek vraag naar: inmiddels kan het ook in zes andere steden in Nederland.
Om twintig jaar fietsen voor vrouwen te vieren, reden zo'n zestig vrouwen vanaf vrijdag zo'n 300 kilometer door Nederland. De rit kende een spectaculair einde: er werd onder politiebegeleiding gefinisht bij de Dom in Utrecht. "Echt heel gaaf," noemde Voogt dat dinsdagavond in UVandaag.
Dat plezier in het fietsen is belangrijk voor de wielrenster. "Er zijn nog altijd minder vrouwen die fietsen dan mannen. Dat zal nog wel even zo blijven, en dat geeft ook niet. Maar het gaat erom dat je wel de faciliteiten hebt om te kunnen trainen en om wedstrijden te rijden, ook op amateurniveau."
Twintig jaar vrouwenwielrennen gevierd met fietstocht
Twintig jaar vrouwenwielrennen gevierd met fietstocht © RTV Utrecht
Voogt vindt het leuk als vrouwen die op de fiets stappen doorbreken naar het professionele circuit, maar dat is niet altijd het doel. Gewoon lol hebben is vaak genoeg: "Niet iedereen is een topsporter, daar was ik zelf ook een voorbeeld van. Niet iedereen haalt de top. Maar je kan ook veel plezier hebben bij het rijden van die wedstrijden. En dat plezier zag je afgelopen weekend ook wel."
Het werk zit er na twintig jaar nog niet op voor de fietspionier: "We kunnen nog echt uitbreiden. We zitten nu met Amsterdam, Amstelveen, Rotterdam, Den Bosch, Eindhoven en Utrecht. Dus ja, in het oosten en noorden van het land is nog wel wat te doen."
Voogt kijkt dan ook uit naar de komende jaren: "Wellicht dat we over twintig jaar een rondje Nederland kunnen doen. En dan hopen we weer onder de Dom te kunnen eindigen."
Twintig jaar vrouwenwielrennen gevierd met fietstocht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.