Gevaarlijke spoorsituatie gespot? Mail 'Superhenk'

© ProRail
UTRECHT - ProRail opent woensdag een meldpunt waar beroepschauffeurs gevaarlijke situaties rondom het spoor kunnen melden. Volgens de Utrechtse spoorbeheerder gaat het steeds vaker bijna mis op spoorwegovergangen. Het aantal vertraagde treinen nam hierdoor toe van iets meer dan 5700 in 2016 naar bijna 6000 vorig jaar.
Een kwart van de incidenten wordt veroorzaakt door (bijna) aanrijdingen met vrachtwagens, aldus ProRail. Zo botste in april vorig jaar bij Wouw een passagierstrein op een bewaakte overgang tegen een dieplader en was het bij Deurne een paar dagen daarvoor raak toen een goederentrein en een graafmachine botsten.

LANTAARNPAAL

Het ongeval bij Wouw vond volgens een woordvoerder van ProRail plaats doordat een lantaarnpaal verkeerd stond, waardoor grote vrachtwagens een moeilijke draai moesten maken. "Maar het gaat ook over veel bijna-ongelukken en aanrijdingen tegen spoorviaducten", aldus een woordvoerder van ProRail.
Bij het meldpunt kunnen beroepschauffeurs terecht als er bijvoorbeeld sprake is van onduidelijkheden op de weg of onhandig geplaatste objecten. Ook plekken waar vaak verkeersopstoppingen plaatsvinden rondom het spoor kunnen worden gemeld, zegt de woordvoerder. "Dat kan leiden tot een situatie waarbij een chauffeur niet goed weet wat te doen en dat is bij overwegen natuurlijk levensgevaarlijk."

HENK WIJNGAARD

Vrachtwagenchauffeur en zanger Henk Wijngaard ('Met de vlam in de pijp') werkt mee aan de campagne, die bestaat uit spotjes op de radio en een filmpje op social media. Gevaarlijke situaties kunnen onder meer doorgegeven worden via superhenk@prorail.nl.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.