'Utrechts Eau de Gracht moet een sieraad in huis worden'

Utrechtse horeca verkoopt 'Eau de Gracht'
Utrechtse horeca verkoopt 'Eau de Gracht' © Richard den Hartog
UTRECHT - Het water uit de Utrechtse kraan: veel schoner kan je het niet krijgen. Toch doen we te weinig om het te promoten, vindt de Utrechtse horeca-ondernemer Richard den Hartog. Zijn 'Eau de Gracht' moet daar verandering in brengen. 
Het idee voor Eau de Gracht is ontstaan na gesprekken met gasten. Den Hartog: "Die zijn er vaak verbaasd over dat ze bij een fles wijn het water gratis krijgen, maar dat je er verder vaak voor moet betalen. Ik snap dat wel, de horeca moet ook verdienen, maar toch wilde ik kijken of dat niet anders kon."

DISIGNFLES

Het resultaat is een variant waar het water voor de gasten gratis is, maar er betaald moet worden voor de fles. Om die reden is er veel moeite gestoken in het ontwerp van de fles. "Het is een solide fles, die lijkt op een oude kruik. Het wapen van Utrecht staat erop, de onderkant is rood en de bovenkant helder".

SCHOON WATER

Den Hartog roemt de kwaliteit van het water in de provincie Utrecht. "Het is natuurlijk ongelooflijk wat een topkwaliteit water wij hebben. Als ik het goed heb komt dat uit de Soesterduinen, wat zo gezuiverd is. En iedereen weet wel als je naar het buitenland gaat en je bestelt daar wat kraanwater, hoe smerig dat naar chloor kan smaken. En in Nederland en zeker Utrecht zijn we gewoon verwend wat de kwaliteit betreft, echt uniek."
Toch wordt het water dat Den Hartog verkoopt nog extra gezuiverd: "Eau de Gracht wordt nog ontkalkt, en ook gaat het door een tankje dat de medicijn- en drugsresten eruit haalt."
Het moet een sieraad in je huis worden
Den Hartog

PRIJS

De flessen van Den Hartog zijn duurder dan een gemiddelde fles water in de supermarkt of het restaurant. Een halve liter kost 9,95 euro, voor driekwart liter betaal je 12,50 euro. Hij denkt dat de gasten geen problemen hebben met dat bedrag: "Het moet gewoon een sierraad in je huis worden. Mensen moeten hem graag zien en het is ook pure Utrechtpromotie. Het is niet zomaar een flesje, het is een geweldig iets om te hebben en te geven."

NIET ONLINE

Het water is niet te bestellen op internet. Den Hartog wil mensen naar de winkels trekken. De flessen zijn te koop in de horeca, in sommige winkels en bij de VVV op het Domplein. Burgemeester Van Zanen neemt vanmiddag de eerste Eau de Gracht in ontvangst.
Utrechts kraanwater moet een streekproduct worden

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.