LIVEBLOG: grote staking in het streekvervoer

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Het openbaar vervoer ligt de hele week plat. Ook in onze provincie staan bussen, sneltrams én regionale treinen de komende dagen stil omdat er wordt gestaakt voor een betere cao. Ook veel stadsbussen in Utrecht blijven in de remise.

17.24 uur We sluiten het liveblog

Dank voor de belangstelling en sterkte de komende dagen!

17.19 uur Een creatieve gedachte...

16.06 uur RTV Utrecht-taxi

We deden gisteren een oproep aan gedupeerde reizigers om tijdens de meerdaagse staking gebruik te maken van de RTV Utrecht-taxi. We hebben tientallen bijzondere verhalen binnengekregen. Dank daarvoor! 
Helaas kunnen we lang niet iedereen vervoeren, daarvoor hebben we te weinig 'taxi's ;-) Vandaag konden we wel onze eerste klant helpen met een ritje. We pikten haar op bij het Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Bekijk hieronder het resultaat.
De eerste 'klant' van de RTV Utrecht-taxi

15.28 uur De blijdschap als bussen wel rijden...

13.44 uur De stakers aan het woord

RTV Utrecht in gesprek met de stakers

12.30 uur Lift nodig?

Op sociale media bieden mensen een lift aan als reizigers last hebben van de staking.
Ook twee verslaggevers van RTV Utrecht rijden rond om reizigers op de plek van bestemming te brengen. Zo brachten ze vanmorgen Astrid van haar werk in Nieuwegein naar huis in Vleuten.
Astrid (midden) kreeg een lift van de RTV Utrecht-taxi.
Astrid (midden) kreeg een lift van de RTV Utrecht-taxi. © RTV Utrecht

12.15 uur Waarom staken en niet gratis rijden?

Sommige reizigers vragen zich af waarom de buschauffeurs niet in plaats van staken kunnen rijden zonder geld te vragen voor de rit. De FNV zegt op hun website dat dat niet werkt: "We hebben eerder publieksvriendelijke acties gehouden. Bij een eerdere staking hebben we mensen gratis vervoer geboden. Hierop hebben werkgevers chauffeurs gekort op hun salaris. Werkgevers hebben hiermee de weg van publieksvriendelijke acties afgesloten."

11.29 uur Tekort aan ov-fietsen

Op meerdere stations is de vraag naar ov-fietsen groter dan het aanbod Volgens de NS komt dit door de staking en het mooie weer. In de Utrechtse binnenstad en Bilthoven zijn de rijwielen al op. In Amersfoort waren er aan het einde van de ochtend nog 1 of 2 beschikbaar. De actuelebeschikbaarheid van ov-fietsen kan bekeken worden via de Reisplanner-app van de NS.

10.53 uur Deze lijnen rijden wel

Onderstaande lijnen rijden met een onregelmatige frequentie. "Houd rekening met langere wachttijden en minder bussen dan je van ons gewend bent", aldus vervoerder Syntus.
Lijn 50 Utrecht - Veenendaal/Wageningen
Lijn 102 Utrecht - Woerden
Lijn 107 Utrecht - Gouda
De volgende lijnen rijden naar verwachting volledig:
Alle Uithoflijnen (202, 203, 204, 206, 207, 272, 299)
Alle Scholierenlijnen (603, 623, 641, 642, 646, 647, 680, 681, 682, 683, 690, 695)
Lijn 106 Nieuwegein-IJsselstein-Gouda
Lijn 19 in Amersfoort
Lijn 656 (Amersfoort) rijdt zo veel mogelijk
Hier vind je de aangepaste dienstregeling van U-OV in de stad Utrecht.

10.27 uur Niet naar school?

De staking is geen legitieme reden voor leerlingen om lessen te missen. Dat stelt de vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs, de VO-raad. "De staking is ruim van tevoren bekendgemaakt waardoor het niet geldt als overmacht. Het voldoet niet aan de voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim", aldus de raad.

09.55 uur Is de stakingsbereidheid echt zo groot?

Ongeveer 85 procent van de bussen rijdt niet vanwege de staking in het streekvervoer, zegt de FNV, maar volgens werkgeversorganisatie VWOV kloppen de  cijfers niet. "Een rondgang langs de ov-bedrijven geeft een ander beeld, aldus de VWOV. Voorzitter Fred Kagie zegt te zien dat in het hele land chauffeurs die zich eerder aansloten bij de staking ervoor kiezen om nu te rijden. "In Utrecht is met een "zeer groot aantal" werkwillige chauffeurs van U-OV, dat valt onder Qbuzz, uitgereden volgens een beperkte zomerdienstregeling", aldus Kagie.

09.35 uur Live op station Amersfoort

Verslaggever Robert Jan Booij peilde vanmorgen rond 08.40 uur de stemming in de Keistad. Is er begrip voor de staking?
Live in Amersfoort om 08.40 uur.

09.26 uur Vakbond FNV vindt de staking nu al succesvol...

De stakingsbereidheid ligt opnieuw rond de 85 procent volgens de FNV. Onderhandelaar Paula Verhoef: "Dit is een succes, maar het is een wrang succes. Heel rot, vooral voor reizigers, dat het nog steeds nodig blijkt om de boel plat te leggen."

09.25 uur In de bussen is het ook rustig

Zoals hier in bij het Vredenburg in Utrecht.
© RTV Utrecht / Sophie Markvoort

08.55 uur

Het is erg rustig bij de haltes.
© RTV Utrecht / Robert Jan Booij

08.49 uur

Een verslaggever van RTV Utrecht zat in een bus die wel reed. De chauffeur: "Ik kan niet drie dagen staken, dan loop ik salaris mis. Dat is teveel voor een jong gezin." Hij steunt de staking overigens wel, dus hij wil vrijdag een dag meestaken.

08.26 uur Vastbesloten.

Chauffeurs in Amersfoort zeggen de staking nog wel even vol te houden. De solidariteit blijft, zegt chauffeur Hans van Zoest: "Dit heeft lang genoeg geduurd. We zijn al tien jaar bezig met het verbeteren van de arbeidsomstandigheden. Er zit nu geen beweging in en er moet beweging in komen".
© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Chauffeurs: we houden de staking nog wel even vol.

08.01 uur

Chauffeurs nemen in Utrecht geen blad voor de mond: "Ik baal als ik een passagier mee moet nemen die in een rolstoel zit. Heb er geen energie meer voor." Volgens de buschauffeurs is de werkdruk veel te hoog.

07.35 uur De koffieleverancier mag wel door de blokkade in Utrecht.

07.27 uur Sommige lijnen rijden wel.

Syntus probeert "de belangrijkste lijnen wel te laten rijden". Daarbij gaat het bijvoorbeeld om alle lijnen naar de Uithof en de meeste buslijnen naar scholen. U-OV heeft een aangepaste dienstregeling ingesteld. Wel zijn volgens een woordvoerder alle lijnen vanochtend uitgereden.
U-OV: alle lijnen zijn vanochtend uitgereden

07.11 uur Stakende chauffeurs blokkeren in Utrecht de bussen van collega's die wel willen rijden.

Ondertussen bij de remise in Utrecht ...
© RTV Utrecht / Dennis van Ommeren
Stakers houden de uitrijdende bussen onder boe-geroep een minuut of vijf tegen. Daarna mogen ze wel wegrijden.

06.56 uur

Onder protest van hun stakende collega's reden zo'n zes bussen in Amersfoort wel uit. Volgens de stakers zijn de werkwillige chauffeurs "redelijk onder druk gezet om te gaan rijden". De bussen rijden op lijn 50 van Utrecht naar Wageningen. De andere ongeveer 60 bussen in Amersfoort staan wel stil.
Verslaggever Robert Jan Booij is in de remise in Amersfoort

05.45 uur Veel mensen zijn gedupeerd door de staking.

Wie afhankelijk is van het streekvervoer staat de komende dagen voor een lastige puzzel of moet domweg thuis blijven. Sommige reizigers in de provincie Utrecht zijn zwaar gedupeerd. Want hoe moet het nou met dat herexamen? En hoe kom je op je werk / bij de huisarts / op die belangrijke afspraak?
RTV Utrecht kreeg in de afgelopen dagen tientallen reacties van mensen uit de provincie. Lees hier hoe zij door de dagenlange staking geraakt worden.

05.40 uur Er rijden wel degelijk bussen.

Er rijden vandaag wel degelijk bussen. Niet alle chauffeurs gaan staken en dus hopen de vervoerders toch veel lijnen te laten rijden. Hier een overzicht van de impact van de staking.
"U-OV gaat zich de komende dagen maximaal inspannen om op alle lijnen te rijden", zei een woordvoerder van U-OV gisteren. "Maar dat zal helaas wel minder vaak zijn dan normaal. We maken daarom een aangepaste dienstregeling. Die is te vinden op u-ov.info en in de reisplanner. Maar het ligt dus zeker niet plat, is onze verwachting."

05.35 uur Wil je een lift van RTV Utrecht?

Ben jij gedupeerd door de ov-staking en vind je het leuk om op tv te komen? Dan maak je kans op een lift van ons. Kijk hier hoe onze RTV Utrecht je op kan halen.

05.30 uur Hoe zit het ook alweer?

Buschauffeurs voeren al lange tijd actie voor een betere cao. De vakbonden eisen een loonsverhoging van 3,5 procent, maatregelen om de werkdruk te verlagen en elke 2,5 uur een plaspauze. Zo'n 12.000 werknemers vallen onder de cao-regeling.
CNV Vakmensen heeft haar leden opgeroepen tot een driedaagse staking. De FNV wil daarna misschien zelfs doorgaan voor onbepaalde tijd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.