Celstraffen voor dreigen met verkrachting bij woningoverval in Maarssen

© ANP
MAARSSEN - Drie mannen zijn vanmiddag veroordeeld voor een gewapende woningoverval in Maarssen, die ze pleegden in oktober vorig jaar. Een man uit Amsterdam en een man uit Zaanstad zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar. Een derde verdachte uit Amsterdam, die eerder bekende, is veroordeeld tot een celstraf van vier jaar en negen maanden.
De drie drongen op 18 oktober vorig jaar een portiekwoning binnen aan de Schaepmanstraat in Maarssen. Een moeder (43) en haar 16-jarige zoon die op het moment thuis waren zijn vastgebonden en met fors geweld en aanranding bedreigd. De drie overvallers hebben zich totaal niet bekommerd om de ernstige gevolgen die dit voor de slachtoffers heeft, zo oordeelde de rechtbank.

BEDREIGINGEN

De drie daders slopen in de bewuste nacht het huis binnen, overmeesterden de bewoonster in haar badkamer en sleurden haar half ontkleed op een bed in de slaapkamer. Ook haar zoon werd naar de slaapkamer gesleurd. Om de vrouw onder druk te zetten, dreigden de mannen de vingers van de jongen af te hakken met een bijl en de moeder in zijn bijzijn te verkrachten.

'GEFLASHT'

Onder druk van de bedreigingen en slagen op haar hoofd opende de vrouw haar kluis. Daar zat slechts 700 euro in. "Waar is het geld?", riepen de daders. "Zo'n kut Marokkaan heeft ons geflasht, die zei dat er 100.000 euro bij jou ligt." De vrouw is echter allesbehalve rijk. De overvallers namen wel een armband, een contactsleutel en het eigendomsbewijs van een auto mee.

ZORGVLULDIG GEPLAND

De drie mannen hebben de overval volgens de rechtbank zorgvuldig gepland door eerst op voorverkenning te gaan. Een aantal dagen later vertrokken zij 's nachts vanuit Amsterdam in donkere kleding, met handschoenen en bepakt met een bijl en tiewraps.
Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank gekeken naar straffen in vergelijkbare zaken. De rechtbank wijkt daarom enigszins af van eis van de officier van justitie. Het OM eiste zes jaar cel.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.