Rechtbank dwingt behandeling af bij man die inreed op Utrechtse coffeeshop

De Volvo van S. na het ongeluk.
De Volvo van S. na het ongeluk. © RTV Utrecht
UTRECHT - De man die inreed op twee portiers van coffeeshop Pleasure in de Voorstraat in Utrecht is veroordeeld tot 720 dagen celstraf. Een groot deel van die straf, zo'n 633 dagen, is voorwaardelijk. De rechtbank doet dit "als stok achter de deur" om de man te dwingen zich te laten behandelen aan zijn geestelijke stoornissen en drugsverslaving.
De Iraanse Djawad S. werd op 11 oktober 2017 geweigerd bij de coffeeshop. Diezelfde dag nog kwam hij terug met zijn auto. Opeens duwde hij het gaspedaal van de Volvo in en reed hij met een snelheid van rond de 30 kilometer per uur over het fietspad richting de voordeur van de winkel.
De twee portiers en verschillende fietsers konden ternauwernood voorkomen dat ze geraakt werden. De auto reed op tientallen centimeters langs de gevel van de winkels, over een groot deel van het terras van restaurant Gys en kwam enkele meters verderop tot stilstand.

DEPRESSIES

S. is een vluchteling uit Iran en lijdt aan depressies. Daarnaast heeft hij zelfmoordneigingen en een persoonlijkheidsstoornis met narcistische en borderline-achtige trekken. Hij heeft een sterk getraumatiseerde jeugd door de oorlog in Iran, misbruik in een azc en zijn gewelddadige vader.
De man was volgens de rechtbank op de dag van de dollemanrsit verminderd toerekeningsvatbaar. Vanwege zijn depressie en posttraumatische-stressstoornis (PTSS) was hij erg prikkelbaar en geagiteerd. Naar eigen zeggen gebruikte de man regelmatig marijuana, de laatste keer de avond voor het ongeluk: "In die tijd gebruikte ik 5 gram per dag."

VERPLICHTE BEHANDELING

De rechtbank vindt het erg belangrijk dat de man zich verplicht laat behandelen. Daarom werd besloten een groot deel van de straf voorwaardelijk op te leggen met een proeftijd van 5 jaar. Als hij zich in die tijd niet laat behandelen, alcohol of drugs gebruikt of weigert mee te werken aan urinetesten gaat hij de cel in. Ook mag hij een jaar lang niet autorijden.
Omdat de man het onvoorwaardelijke deel van zijn straf al in voorrarrest heeft uitgezeten, hoeft hij niet opnieuw de cel in. Hij mag blijven in de instelling waar hij wordt behandeld.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.