Kamerleden wachten onderzoeken over Korps mariniers af

© ANP
DOORN - Kamerleden gaan morgenmiddag met elkaar in debat over de verhuizing van het Korps Mariniers. De mannen moeten van Doorn naar Vlissingen, maar dat stuit op veel kritiek. Mariniers zwaaien zelfs af. En dus is de vraag of Den Haag daar iets aan wil veranderen. Voorlopig nog even niet.
GroenLinks maakt zich al een paar maanden druk om de verhuizing. En ook D66 twijfelt openlijk aan de verhuizing. Maar de andere coalitiepartijen, VVD, ChristenUnie en het CDA, zijn voorzichtig. Een onderzoek van staatssecretaris Barbara Visser (VVD) moet uitsluitsel geven. Dat wordt naar verwachting halverwege dit jaar bekend, ergens in juli.
Dit is gewoon niet het goede besluit
Kamerlid Diks, Groenlinks
En dus is het debat morgen een tussenstap. Want naast dat onderzoek speelt er ook nog een geschil, tussen de medezeggenschap en het Korps over de nieuwe kazerne in Vlissingen. Volgens de medezeggenschapscommissie voldoet die niet aan de eisen. Eind juli wordt daar meer duidelijk over.

ONDUIDELIJK

En dus zijn de antwoorden van de staatssecretaris op Kamervragen summier. Er bleef volgens GroenLinks-kamerlid Isabelle Diks veel onduidelijk. Ze wil morgen pleiten voor meer tijd: "Wat zijn nou de alternatieven, hoe steekt het in elkaar en hoe gaan we dan verder? Want dit is gewoon niet het goede besluit."
Ook D66 wil een pas op de plaats. Salima Belhaj wil het liefst een nieuw debat over de verhuizing. Maar dat wordt pas na de zomer. Belhaj wilde er morgen per se al even over debatteren. Belangrijk voor haar is dat alle feiten op tafel komen: "Er zijn heel veel vragen en we hopen dat de staatssecretaris daar antwoord op kan geven, zodat wij er wat van kunnen vinden."
Luister hier wat de Kamerleden te zeggen hebben:
Kamerleden blikken vooruit op het debat.

KOSTEN

Uit stukken van Follow The Money blijkt dat lang niet alle informatie naar buiten is gekomen de afgelopen tijd. De onderzoeksjournalistieke website schetst dat niemand weet hoe duur de nieuwe Michiel Adriaanszoon de Ruyterkazerne in Vlissingen daadwerkelijk gaat kosten.
Defensie gaat wel ergens vanuit: uit interne documenten uit 2015 blijkt dat voor de kazerne 180,4 miljoen euro is begroot. Maar er is een veelvoud nodig. Bij gebruik van 25 jaar moet 309,7 miljoen euro meer worden neergeteld, buiten de exploitatie om. Voor het volledige traject is zo in ieder geval 559,4 miljoen euro nodig, blijkt uit een nota.
Volgens vakbond AFMP worden die kosten nog hoger, omdat de verhuizing later is dan gepland en daardoor bouwkosten duurder kunnen uitvallen. De staatssecretaris gaf in antwoorden aan dat er al 15,5 miljoen betaald voor de grond. In totaal hebben overheden nu 36,8 miljoen euro uitgegeven aan de verhuizing.

MILIEU

Morgen zal de staatssecretaris dus meer duidelijkheid moeten geven, maar dat zal ze door alle mitsen en maren moeilijk kunnen doen. D66 pleit daarom voor een nieuw debat, na het zomerreces. Zodat Kamerleden met alle feiten op tafel een mening kunnen vormen.
En nog opmerkelijk: een adviseur Defensie en Energie pleit op LinkedIn om van de verhuizing af te zien vanwege het milieu. Volgens Marcel Hendriks zal door een hoofdvestiging van het Korps in Vlissingen een militair een kilometervreter worden. Die blijft centraal wonen, vanwege alle oefeningen door het hele land.
En dat is in strijd met regeringsbeleid, schrijft Hendriks. Aan de tafel "Mobiliteit" van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat doet de regering er alles aan om files te bestrijden en de uitstoot van verkeer terug te dringen. "Defensie doet blijkbaar niet mee", schrijft Hendriks. " De oproep om de kazerne in Doorn niet te sluiten, is terecht. Hopelijk komen de bewindslieden ook tot die conclusie: voor de mariniers en het milieu."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.