Wethouder over Biltse rattenplaag: "Niet goed ingelicht door ambtenaren"

© RTV Utrecht
DE BILT - Wethouder Ebbe Rost van Tonningen van gemeente De Bilt stelt niet goed te zijn ingelicht door zijn ambtenaren over het rattenprobleem in de gemeente. Bewoners trokken vier jaar geleden al aan de bel, maar gemeente De Bilt deed vervolgens weinig.
Het Kennis- en Adviescentrum Dierenplagen deed in 2014 onderzoek en concludeerde dat er inderdaad sprake is van een rattenplaag in De Bilt. De deskundigen stelden verschillende oplossingen voor, maar de gemeente volgde deze adviezen niet op.
"Ik moet natuurlijk wel uit kunnen gaan van de adviezen die mij worden gegeven."
De huidige wethouder, Rost van Tonningen - die over twee weken afzwaait -, weet naar eigen zeggen pas sinds enkele weken van het bestaan van dit rapport.
"Het is vervelend dat ik een rottige positie ben gebracht, maar helemaal voor de bewoners. Zij hebben al een lang traject doorlopen. Ik was me daar, op het moment dat ik wethouder werd, niet van bewust."

ADVIEZEN

Rost van Tonningen zou niet goed zijn ingelicht door zijn ambtenaren. "Er werd gezegd dat er geen zwaar rattenprobleem was, en dat het juist minder was dat het jaar daarvoor. Ik wil niet met een beschuldigende vinger naar ambtenaren wijzen, maar ik moet natuurlijk wel uit kunnen gaan van de adviezen die mij worden gegeven."
De gemeentesecretaris erkent dat een wethouder goed geïnformeerd moet worden bij het oppakken van een dossier. "Hij heeft het rapport uit 2015 inderdaad pas later in het proces ontvangen, maar omdat het rapport al een aantal jaar oud was, moest er toch opnieuw een inventarisatie van het probleem gemaakt worden."
Volgens de secretaris zouden de bevindingen van het rapport uit 2015 geen effect hebben gehad op de uitvoering van nu. "Het verloop van het proces zou dus niet anders zijn geweest."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.