"Zonder zonnepanelen ben je een dief van je eigen portemonnee"

© RTV Utrecht / Dennis van Ommeren
AMERSFOORT - "Duurzaam leven, wie betaalt de rekening?" Dit was gisteravond het motto van een debat in de bibliotheek aan het Amersfoortse Eemplein. Politici en betrokken burgers bogen zich over dit onderwerp.
Er waren zo'n vijftig toeschouwers en zes sprekers. Vrij vlot werd duidelijk dat zich hier een milieubewust gezelschap had verzameld. Iedereen bleek vóór een autoluwe binnenstad. Ben Meelhuysen, bestuurslid van de Ondernemersvereniging Binnenstad Amersfoort (OBA), mengde zich in de discussie. Hij schetste hoe het winkelen drastisch is veranderd in de afgelopen decennia. De huidige consument komt volgens hem zonder auto, want die wil zich wel in winkels oriënteren, maar laat vervolgens de inkopen thuis afleveren.

VRACHTVERKEER

Shoppen is entertainment geworden, aldus Meelhuysen. Hij vroeg zich af waarom je auto's nog zou toelaten in de binnenstad nu gehaast boodschappen doen en sjouwen met zware spullen tot het verleden behoren. Een autoluwe binnenstad is prettig voor toeristen en consumenten, redeneerde het OBA-bestuurslid. Meelhuysen kreeg vrijwel geen tegenspraak, maar zijn verhaal riep wel de vraag op wat er dan met het vrachtverkeer moet gebeuren. Het antwoord: leveranciers laden hun vracht over op elektrisch vervoer, aan de rand van de stad.
© RTV Utrecht / Dennis van Ommeren

THE LAST MILE

Wethouder Hans Buijtelaar, in vrijetijdskledij aanwezig, legde uit dat de gemeente 'the last mile' bestudeert. Oftewel: de laatste route die moet worden afgelegd naar een winkelgebied. Hij wil om te beginnen het sluipverkeer tegengaan, door het aanpassen van wegen en bewegwijzering.

ZONNEPANELEN

De meningen liepen wél uiteen bij de discussie over zonnepanelen. Moeten die komen op daken of in het groen? Chris Bruines, bewoner van Vathorst, was een groen uitzicht beloofd toen hij zich in de nieuwbouwwijk vestigde. Op een gefotoshopte afbeelding liet hij zien wat zijn uitzicht gaat worden: een enorm blauw weiland. Een zonneveld dus. Waar was de inspraak gebleven?
De kersverse duurzaamheids-wethouder Astrid Janssen legde uit dat er in Vathorst twee 'parallele trajecten' waren afgelegd in de aanloop naar de betreffende zonnevelden, die helaas niet goed met elkaar waren afgestemd. Hierover is het laatste woord nog niet gezegd.

NIET HAALBAAR

De vraag bleef intussen: wie zal de duurzame energie betalen? Koos Koolstra, directeur van wooncorporatie De Alliantie, had enkele berekeningen meegenomen namens de verenigde wooncorporaties. Die liegen er niet om. De ambitie 'Amersfoort energieneutraal in 2030' is volgens hem niet haalbaar.
Het verduurzamen van een huis kost gemiddeld 60 tot 70.000 euro per woning. Hij wil de huurder daar niet mee lastig vallen. Maar als die dankzij de ingrepen tachtig euro per maand bespaart op de energienota, is misschien een huurverhoging van veertig euro zo gek nog niet.
Wim van Rooijen, betrokken binnenstadbewoner, benadrukte bij herhaling dat zonnepanelen hun geld waard zijn. "Binnen vier, vijf jaar heb je de kosten er uit. Dat verdien je nóóit als je je geld op een spaarrekening laat liggen. Als huiseigenaar ben je een dief van je eigen portemonnee als je geen zonnepanelen aanschaft."
Het debat was georganiseerd door het Lokaal Media Centrum Amersfoort, een samenwerking van de BDU/De Stad Amersfoort, Bibliotheek Eemland en RTV Utrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.