"Duurzaamheidsplan Amersfoort is niet haalbaar"

© ANP
AMERSFOORT - Het plan van de gemeente Amersfoort om in 2030 energieneutraal te zijn, is niet haalbaar. Dat zei directeur Koos Koolstra van woningcorporatie De Alliantie gisteravond tijdens een debat in Bibliotheek Eemland. Tijdens dat debat, georganiseerd door RTV Utrecht, De Stad Amersfoort en de bibliotheek, gaf Koolstra toe dat het de woningcorporaties in ieder geval niet gaat lukken om over 12 jaar al energieneutraal te zijn.
Maar dat is wel wat Amersfoort als doel stelt. Koolstra snapt de doelstelling, maar vindt ook dat de gemeente realistisch moet zijn: "Laat ik daar helder over zijn: we moeten er gisteren al aan beginnen. We hebben een enorme opgave te doen. Alleen ik denk dat er zo veel voor nodig is, dat wij meer tijd nodig hebben dan twaalf jaar. Zeker als het gaat om met elkaar van het gas los te komen."
Koos Koolstra tijdens het duurzaamheidsdebat van gisteravond
Koos Koolstra tijdens het duurzaamheidsdebat van gisteravond © RTV Utrecht

GASLOOS

Eén van de maatregelen om huizen duurzamer te maken, is ze van het gasnet los te koppelen. Maar dan is er volgens Koolstra wel een nieuw middel nodig om de woning te verwarmen én te kunnen koken. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan.
"Dat kan op elektriciteit, maar dat kunnen we niet alleen van zonnepanelen halen. In de winter heb je namelijk weinig opbrengst. Dus dan heb je een batterij nodig, óf een ander middel. Dat kan een warmtenet zijn, maar om dát aan te leggen, heb je heel veel tijd en energie nodig. Dan is twaalf jaar te kort."

KOSTEN

Om in 2030 energieneutraal te zijn, moet de portemonnee getrokken worden. Woningcorporatie De Alliantie denkt per huurhuis 60 duizend euro nodig te hebben. Landelijk is er zo'n 108 miljard euro mee gemoeid. Volgens Koolstra moet ook daar niet te licht over gedacht worden.
"De corporaties willen eigenlijk voorkomen dat het op het bordje komt van de huurder. Wij zijn er voor het wonen van mensen met bescheiden inkomens. Dus wij willen die last niet alleen maar doorgeven aan onze huurders. Corporaties kunnen investeren en leningen aantrekken, maar dat is niet genoeg om die hele opgave in hele korte tijd te realiseren. Ook daar is dus tijd voor nodig."
Voorlopig vind ik het niet te ambitieus
Astrid Janssen - Wethouder Amersfoort

WETHOUDER

GroenLinks-wethouder Astrid Janssen heeft de komende vier jaar duurzaamheid in haar portefeuille. Ze werd dinsdagavond beëdigd als wethouder, maar was gisteravond al wel aanwezig tijdens het duurzaamheidsdebat. Ook Janssen bevestigt dat het om een 'pittige ambitie' gaat, maar vindt ook dat het doel om in 2030 energieneutraal te zijn, niet steeds vooruit geschoven kan worden.
"We moeten er met z'n allen heel hard voor aan de bak. Het is inderdaad nog veel werk. Maar er zijn gemeenten in Nederland die nu al energieneutraal zijn. Andere hebben hun horizon nog eerder liggen dan 2030, dus voorlopig vind ik het niet te ambitieus."
Woningcorporatie De Alliantie zet vraagtekens bij duurzaamheidsplan gemeente Amersfoort

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.