Staatssecretaris over soap marinierskazerne: "Geen reden voor pauze nu"

Staatssecretaris Visser van Defensie.
Staatssecretaris Visser van Defensie. © ANP
DOORN - Staatssecretaris Barbara Visser vindt het geen tijd voor een pauze in de kazernesoap. Dat zei ze vanmiddag tijdens een debat in de Tweede Kamer. Het debat gaat over al het materiaal van Defensie, maar ook de verhuizing van de mariniers in Doorn naar Vlissingen komt hierin voorbij.
GroenLinks, D66 en de PVV willen meer duidelijkheid over de kazerne in Vlissingen. Ook de PVDA wil een einde aan de onrust onder de betrokken mariniers. Maar de Staatssecretaris heeft formeel nog geen reden tot paniek. Pas na de zomer wordt meer duidelijk.
Een samenvatting van het debat.

WACHTEN OP ONDERZOEKEN

Visser heeft drie factoren die nog onderzocht worden. Wordt de kazerne zoals beloofd? Wat gaat het allemaal kosten? En is de uitstroom zo hoog dat er reden is voor paniek? Aan de hand van die drie dingen kan er reden zijn tot verandering van het besluit, maar "er is nu geen reden voor een pauze", zegt Visser.
Staatssecretaris Barbara Visser (VVD) behandelde eerst alle vragen over het materieel van defensie, voor ze antwoord gaf op de onrust over de kazerneverhuizing. Ze zegt dat het "democratische proces" al is doorlopen. In 2012 is het besluit gemaakt. Het zou miljoenen kosten als de Kamer besluit om het alsnog anders te doen.
De Tweede Kamer sprak vandaag over de veelbesproken verhuizing van de marinierskazerne van Doorn naar Vlissingen.
De Tweede Kamer sprak vandaag over de veelbesproken verhuizing van de marinierskazerne van Doorn naar Vlissingen. © RTV Utrecht / Marco Geijtenbeek

FIT FOR PURPOSE

De kazerne in Vlissingen moet wel 'fit for purpose' worden, zegt Visser. Hij moet voldoen aan de eisen van het Korps. Eind juli moet een geschil daarover worden uitgesproken. Ook onderzoekt ze de reden van uitstroom van veel mariniers, want die is hoog.
De kosten van de kazerne in Vlissingen worden voor het zomerreces duidelijk, voor de Kamer. Die worden vertrouwelijk gedeeld, omdat de aanbesteding in volle gang is. Een pauze in dat hele proces is dus niet mogelijk.
In juli 2019 is het moment waarop de Kamer een definitieve go of no go kan geven. Dan is de aanbesteding voltooid en weet de kamer alles over de plannen. Toch is de kans groot dat er na de zomer al opnieuw aandacht is voor de kazernesoap. Want dan is alle informatie beschikbaar en dan vinden Kamerleden er al iets van.

REACTIES OP ONRUST

De politiek is voor nu nog verdeeld. Vooral ook omdat sommige partijen, waaronder drie coalitiepartijen VVD, CDA en de Christenunie, wachten op die onderzoeken. Toch heeft Henk Krol van 50Plus zijn mening al vast staan:
GroenLinks en D66 riepen herhaaldelijk op om een pas op de plaats. Ze willen meer feiten en onderzoek. De staatssecretaris zei uiteindelijk toe dat die feiten er dus in de zomer komen.
De PVV was het felst in het debat. Kamerlid Emiel van Dijk wil vooral eerlijkheid van de staatssecretaris. De partij wil dat het besluit nog eens opnieuw bekeken wordt, inclusief een berekening van renovatie in Doorn.
De VVD, het CDA en de SP noemden de kazernesoap in het debat niet. De ChristenUnie en SGP waren niet aanwezig.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.