Blind op de Utrechtse gracht: "Er gaat een wereld voor je open"

© RTV Utrecht
UTRECHT - Een kanotochtje maken op de Utrechtse Oudegracht, maar dan wel zonder iets te zien. Het Oogfonds probeert vandaag, op de langste dag van het jaar, op die manier aandacht te vragen voor blind en slechtziendheid.
Deelnemers aan de kanovaart krijgen een simulatiebril op waardoor ze het zicht ontnomen wordt. Onder hen ook de Utrechtse schrijver en ambassadeur van het Oogfonds Ronald Giphart.

INDRUKKEN

"Het is toch wel eng hoor", zegt Giphart. "Ik ziet dus niets, hoor geluiden van een boot verderop. Ik weet gewoon niet wat er gebeurt. Tegelijkertijd: ik ervaar dingen die ik nooit ervaren heb. De indrukken, de geluiden. Ik zou dit iedereen een keer aanraden. Er gaat letterlijk een wereld voor je open."
Ronald Giphart is ambassadeur van het Oogfonds
Giphart is zelf erfelijk belast met de oogziekte maculadegeneratie. Hierdoor zal hij op termijn niet of nauwelijks meer kunnen zien. "Dat betekent dat ik straks niet meer kan lezen, geen films meer kan kijken, niet kan schrijven. En dat vind ik uiteraard een verschrikkelijk vooruitzicht, want ik ben schrijver."
Ik kan straks niet meer lezen, films kijken, of schrijven. Een verschrikkelijk vooruitzicht
Ronald Giphart

ONDERZOEK

Giphart is een van de velen die vandaag een dag blind is. Door het hele land dragen mensen vandaag de simulatiebrillen.
"We doen dat omdat we willen dat mensen bewust worden van wat het betekent om door het leven te gaan met een visuele beperking", zegt Edith Mulder, directeur van het Oogfonds."Een ander belangrijk doel is dat we hier geld mee ophalen om onderzoek te doen naar oogaandoeningen."
En dat is hard nodig vindt ook Giphart. "Ik heb de grootste oogziekte van Nederland terwijl er relatief weinig wetenschappelijk onderzoek naar gedaan wordt. Daarom is het belangrijk dat we mensen erop wijzen dat oogziektes erg vervelend zijn en dat er geld nodig is voor onderzoek."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.