Het is de dag van de lange mens: "Een attractiepark of vliegtuig is wel een uitdaging"

René Lochtmans en presentator Rob van Dijk
René Lochtmans en presentator Rob van Dijk © RTV Utrecht
UTRECHT - Een basketbalcarrière wordt een stuk makkelijker als je lang bent en met lange benen stap je natuurlijk lekker snel naar huis. Maar lange mensen lopen ook tegen veel problemen aan. Om daar aandacht voor te vragen wordt vandaag voor het derde jaar op rij de Nationale dag van de lange mens georganiseerd.
"Ik moet bij de meeste deuren wel bukken", vertelt René Lochtmans, lid van de Klub Lange Mensen. Hij is 2 meter 8 lang en moet dagelijks rekening houden met zijn lengte. Van de rit in de tram naar zijn werk - waar hij zich dagelijks in de te kleine zitjes moet wurmen - tot de aangepaste keuken en een extra lang bed thuis.

MET KOP EN SCHOUDERS

Officieel wordt een man lang genoemd als hij tenminste 1 meter 90 is. Bij vrouwen is dat 1 meter 80, zei Lochtmans vanmiddag uit op Radio M Utrecht.
René Lochtmans op bezoek in de studio van Radio M Utrecht
René Lochtmans op bezoek in de studio van Radio M Utrecht © RTV Utrecht
Internationaal gezien steken wij Hollanders er met kop en schouders bovenuit want Nederlandse mannen zijn de langste ter wereld met een gemiddelde van 1 meter 82. Bij de vrouwen staan we op plek twee. Alleen vrouwen in Letland zijn gemiddeld nét iets langer.

NIET EENVOUDIG

Lochtmans vond het in zijn pubertijd lang niet altijd eenvoudig. "Je bent toch anders en dat is niet leuk." Inmiddels is hij wel gewend aan de blikken, opmerkingen en al dat gebuk.
Maar de praktische problemen blijven. Zoals met het vliegtuig op vakantie gaan. Of met het gezin naar een pretpark. "Dat is een uitdaging want in de meeste achtbanen pas ik niet." Naast de praktische kant, kost het ook gewoon extra geld. Bijvoorbeeld voor de extra beenruimte bij het boeken van een vliegticket of kleding speciaal voor lange mensen.

VOORDELEN

Toch zijn er niet alleen nadelen, benadrukt Lochtmans. Zo mochten zijn kinderen eerder in een achtbaan dan hun leeftijdsgenootjes, omdat ook zij bovengemiddeld lang zijn. De oudste dochter van Lochtmans is bijvoorbeeld 14 jaar oud en 1 meter 90 lang.
Tijdens de dag van de lange mens staan die voordelen ook centraal. Verder is het een kans voor de bezoekers van één van de vier evenementen in het land om ervaringen uit te wisselen. 

INTERNATIONAAL

Volgend jaar wordt Utrecht rond Hemelvaart het epicentrum van de lange mens. Mensen uit heel de wereld komen dan naar de Domstad voor een internationaal evenement voor lange mensen.
"Het evenement duurt de hele week", zegt Lochtmans. "Verschillende plekken in de stad en in de regio worden bezocht. En er is altijd een galafeest aan het einde, want dat is iets wat je als lang persoon toch over het algemeen niet zo snel zal doen."
René Lochtmans bij UVandaag
René Lochtmans van de Klub Lange Mensen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.