Mariniers voelen zich gehoord: "Het boerenverstand gaat zegevieren!"

© RTV Utrecht
DOORN - Mariniers zijn optimistisch na het debat van vandaag over de verhuizing, aldus de medezeggenschap. Het Korps moet van Doorn naar Vlissingen. Maar dat stuit op grote bezwaren vanwege het thuisfront en omdat de kazerne in Vlissingen niet zou worden zoals beloofd. Al die argumenten kwamen vandaag voorbij in Den Haag.
"Er is eindelijk met wat meer diepgang over het onderwerp gesproken", aldus een optimistische Bert van de Wakker. Hij is voorzitter van de medezeggenschap, een soort Ondernemingsraad van het Korps Mariniers. "Met name het afgelopen jaar verontrusten de oneliners me. Die deden geen recht aan de inhoudelijke bezwaren".
Vandaag heeft de echte kritiek Den Haag bereikt, zegt van de Wakker in een oneliner: "Het gaat er niet om dat mariniers niet willen, maar dat ze niet kunnen." Daarmee doelt de medezeggenschap op de thuissituatie van veel mariniers. De vrouw werkt ook en kinderen hebben een sociale omgeving waar ze niet zomaar uit willen stappen.
Bert van de Wakker van de medezeggenschap
Staatssecretaris Barbara Visser zei vandaag dat er geen reden is voor een pauze in de verhuizing. Ze zegde toe dat er 3 momenten van informatie zijn over de kosten, de reden van uitstroom en of de kazerne in Vlissingen wel wordt zoals beloofd. Van de Wakker houdt hoop op een goede uitkomst: "Dit debat is de aanzet voor een goed nieuw debat. En dan verwacht ik dat het boerenverstand gaat zegevieren."

UITNODIGING

Veel politieke partijen wachten alle onderzoeken nog af, vooral de coalitiepartijen VVD, CDA en ChristenUnie. Alleen D66, GroenLinks en de PVV vinden dat een pas op de plaats nu gepast is. Een verrassing kwam vandaag van 50Plus. Kamerlid Henk Krol heeft z'n mening klaar over de verhuizing:
Van de Wakker noemt dat geluid stuitend: "Ik nodig hem bij deze uit in Doorn. Dan leg ik hem uit wat ons werkelijk beweegt. Dat is inhoudelijk wat diepgaander."

UITSTROOM

Visser noemt de uitstroom ook zorgelijk en dat vindt van de Wakker ook: "Defensiebreed zijn er tekorten wat tot vacatures leidt. En je zou uit de losse pols kunnen zeggen dat we nu al op halve tandjes draaien."
Volgens van de Wakker moet de staatssecretaris uitkijken met de uitstroomcijfers: "Die laten alleen het eerste halfjaar van 2018 zien. Maar veel mariniers wachten met argusogen; ze hebben een hoop dat ze in Doorn blijven."
Waarschijnlijk volgt na alle informatie uit de 3 onderzoeken na de zomer een nieuw debat. In juli 2019 wordt de opdracht aan een bouwbedrijf gegund. Dan kunnen de politici in Den Haag niet meer terug.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.