Utrechts Landschap kan nu daadwerkelijk reekalfjes redden met drones

© Utrechts Landschap
PROVINCIE UTRECHT - Het Utrechts Landschap kan binnenkort dankzij de inzet van drones reekalfjes van de dood redden. De natuurorganisatie hield begin dit jaar een wervingscampagne voor de aanschaf van twee drones.
Doordat het gras gemaaid wordt met een maaimachine, loopt dat soms voor de jonge dieren fataal af. De kalfjes liggen namelijk onzichtbaar verstopt in het hoge gras. Dankzij de drones met warmtesensoren verwacht het Utrechts Landschap dit soort ongelukken meer te kunnen voorkomen.
Rolf Dijkstra met een reekalfje.
Rolf Dijkstra met een reekalfje. © Utrechts Landschap
De kosten voor de aanschaf van twee drones, het opleiden van bestuurders, de verzekering en de ondersteunende techniek bedragen volgens Utrechts Landschap 24.000 euro. De campagne leverde 18.000 euro op. Daarom is nog 6000 euro om de kosten geheel te dekken.
Het reddingsteam van het Utrechts Landschap.
Het reddingsteam van het Utrechts Landschap. © Wim van Roekel
Overigens kan de drone straks niet overal worden ingezet: eerder werd bekend dat Lage Vuursche een no-flyzone is. "Dit jaar hadden we de hoop dat we met een drone zouden kunnen gaan zoeken. Dat gebeurt op meerdere plekken in Nederland, alleen wij hebben de pech dat wij in de no fly zone van Kasteel Drakensteyn en Paleis Soestdijk zitten", vertelde Jan Vos van de Wildbeheereenheid eerder.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.