Westbroek: Van bedstee tot megadrukkerij

Henk en Gerard Verweij.
Henk en Gerard Verweij. © RTVUtrecht
MIJDRECHT - Bij een megadrukkerij in Mijdrecht is massa kassa. 24 uur per dag worden er tienduizenden prints gemaakt, 18.000 vellen per uur. Folders, posters en etiketten die om blikken zitten, maar ook prints op kunststof zoals plantenstekertjes.
Bij drukken worden maar vier kleuren gebruikt, daarmee worden hele kleine stipjes gedrukt. Henk: "Eigenlijk zit ik dus te kijken naar puntjes in vier verschillende kleuren." Directeur Sander Muller: "Omdat jouw oog de puntjes niet scherp kan zien, behalve als je door een loep kijkt, gaat je oog ze mengen tot één kleur. Dus eigenlijk word je een beetje in de maling genomen."
De drukpers stond vroeger in de bedstee
Gerard Verweij

LETTERBAK

De grote drukkerij Muller Visual is onstaan na het samengaan van twee kleine drukkerijen, waarvan de oudste in 1890 in Mijdrecht is ontstaan. Er ging in die tijd nog veel met de hand. De druktechniek toen, de zogenaamde boekdruk, ging met verhoogde loden letters. Die werden gezet in een bak in spiegelschrift en drukten rechtstreeks op het papier.
Er was veel personeel nodig om de letters stuk voor stuk met de hand naast elkaar te leggen. Gerard Verweij is in 1970 in het bedrijf gekomen, dat toen nog van zijn familie was. Gerard: "We zijn begonnen als dorpsdrukker midden in het dorp Mijdrecht. De drukpers stond in de bedstee. Daarmee werd de folder voor de slagerij om de hoek gedrukt."

TOEKOMST

In een aparte ruimte staat een gigantische printer. Toch zegt Henk: "Dit lijkt op de printer die ik thuis ook heb!". Sander: "Het is ook eigenlijk dezelfde printer maar dan een megagrote versie ervan. Dit is het nieuwste van het nieuwste en wordt nu alleen nog gebruikt voor een kleinere oplage van een foldertje of een kaartje, maar dit wordt straks de toekomst."
Westbroek wordt elke dinsdag uitgezonden op RTV Utrecht.
Massa is kassa

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.