RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Westbroek: Van bedstee tot megadrukkerij

1/2
MIJDRECHT - Bij een megadrukkerij in Mijdrecht is massa kassa. 24 uur per dag worden er tienduizenden prints gemaakt, 18.000 vellen per uur. Folders, posters en etiketten die om blikken zitten, maar ook prints op kunststof zoals plantenstekertjes.

Bij drukken worden maar†vier kleuren gebruikt, daarmee worden hele kleine stipjes gedrukt. Henk: "Eigenlijk zit ik dus te kijken naar puntjes in vier verschillende kleuren." Directeur Sander Muller: "Omdat jouw oog de puntjes niet scherp kan zien,†behalve als je door een loep kijkt, gaat je oog ze mengen†tot ťťn kleur. Dus eigenlijk word je een beetje in de maling genomen."

De drukpers stond vroeger in de bedstee"
Gerard Verweij

LETTERBAK
De grote drukkerij†Muller Visual†is onstaan na het samengaan van twee†kleine drukkerijen, waarvan de oudste in 1890 in Mijdrecht is ontstaan. Er ging†in†die tijd†nog veel met de hand. De druktechniek toen, de zogenaamde boekdruk, ging met verhoogde loden letters. Die werden gezet in een bak in spiegelschrift†en drukten rechtstreeks op het papier.

Er was veel personeel nodig om de letters stuk voor stuk met de hand naast elkaar te leggen. Gerard Verweij is in 1970 in het bedrijf gekomen, dat toen nog van zijn familie was. Gerard: "We zijn begonnen als dorpsdrukker midden in het dorp Mijdrecht. De drukpers stond in de†bedstee. Daarmee werd de folder voor de slagerij om de hoek†gedrukt."

TOEKOMST
In een aparte ruimte staat een gigantische printer. Toch zegt Henk: "Dit lijkt op de printer die ik thuis ook heb!". Sander: "Het is ook eigenlijk dezelfde printer maar dan een megagrote versie ervan. Dit is het nieuwste van het nieuwste en wordt nu alleen nog gebruikt voor een kleinere oplage van een foldertje of een kaartje, maar dit wordt straks de toekomst."

Westbroek wordt elke dinsdag uitgezonden op RTV Utrecht.

Massa is kassa


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -