Margreet bij de Emmaus: de verkoopdag

Struinen bij de Emmaus
Struinen bij de Emmaus © RTV Utrecht
HAARZUILENS - Al ruim een maand is Margreet te gast bij de Emmaus in Haarzuilens. Een woonwerkgemeenschap waar 14 mensen samen leven. Deze 14 verdienen geen euro salaris, maar werken voor kost & inwoning en zakgeld. "Meer heb je ook helemaal niet nodig, hoor!" verzekert nieuwkomer Stijn ons. "Alles wat je nodig hebt is hier. Kleding halen we uit de kledinghal, een nieuwe stoel voor je kamer komt bij de tweedehands meubeltjes vandaan."
Als Emmauser bezit je niks, maar heb je alles.
Hermien, Emmauser van het eerste uur

FINANCIEEL ONAFHANKELIJK

Emmaus Haarzuilens is financieel helemaal zelfstandig. Er gaat geen cent subsidie naar de stichting en dat is ook helemaal niet nodig. "Het geld dat we tijdens de verkoopdagen verdienen, gebruiken we voor de dagelijkse kosten en het onderhoud van onze woning, hallen en vrachtwagens", vertelt opper-Emmauser Jos. "Maar moet je voorstellen, we kunnen zoveel geld ophalen met al die tweedehands spullen, dat er nog heel veel over blijft. Vorig jaar maakten we meer dan 150 duizend euro over naar goede doelen", vult hij trots aan.

SCHATTEN SCOREN

De verkoopdag in Haarzuilens is in de wijde omtrek bekend. Honderden mensen komen er op de woensdagmiddagen af, waaronder een grote groep vaste bezoekers. "Het gaat hier echt niet alleen om het scoren van een goedkoop blouseje of fraaie magnetron", vertellen de Emmausers Margreet tijdens het diner. "De Emmaus is voor veel bezoekers ook hun wekelijkse uitje. Even bijpraten met vrienden. Ze blijven vaak de hele middag!"
De deuren gaan iedere woensdag stipt om 13 uur open. Ook elke laatste zaterdag van de maand is de Emmaus geopend.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.