Teckelfokker uit Woerden krijgt langer de tijd om boel op orde te maken

© Woerden TV
WOERDEN - De teckelfokker uit Woerden, waar afgelopen week 150 honden in beslag zijn genomen, krijgt een week extra de tijd om de boel op orde te brengen. Dat heeft de voorzieningenrechter besloten.
Afgelopen zaterdag trof de NVWA 250 honden aan bij de fokker. Een deel daarvan zat in te kleine hokken en was verwaarloosd. 150 honden zijn daarom meegenomen door de inspecteurs. De andere 100 mochten blijven, maar de fokker moest dan wel de huisvesting verbeteren.
Hij kreeg daarvoor één dag de tijd, maar de rechter vindt die termijn te kort. De fokker krijgt daarom nu tot volgende week vrijdag 12 uur de tijd om de boel op orde te krijgen.

WETGEVING

Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming bepleitte afgelopen week in de uitzending van UVandaag dat de wetgeving moet veranderen om fokkers harder aan te kunnen pakken. Volgens Nagtegaal wordt de fokkerij nu nog onterecht als gewone handel gezien.
"Je mag pas iets weghalen bij een bedrijf als daar aantoonbaar iets mis mee is. En met de honden waar aantoonbaar niks mis mee is, mag je de 'handel' niet weghalen. Als je bij een garage komt die een auto verkeerd heeft gerepareerd mag je ook niet de andere auto's weghalen. Helaas voor de wet gaat het hier om handel, en dat is waar de schoen wringt", zei Nagtegaal.
"Deels moet je kijken naar de wetgeving en zeker het verschil in gewone handel en handel in levende dieren. Kijk eens of je daar wat dingen moet aanscherpen. Dat kan niet echt op gemeentelijk niveau. Dat moet echt op landelijk niveau."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.