Rijk komt nog niet over de brug met miljardeninvestering Utrechts ov

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - De mega-investering voor openbaar vervoer in en rond Utrecht laat voorlopig nog even op zich wachten. Het Rijk wil eerst duidelijk in kaart brengen waar in Nederland precies verbeteringen nodig zijn voordat een toezegging wordt gedaan aan Utrecht.
Dat schrijft wethouder Lot van Hooijdonk in een brief aan de gemeenteraad. Eerder riep zij samen met de provincie op tot grote veranderingen in het ov, zoals een tweede intercitystation, een snelbusbaan of een tramlijn om de stadsregio heen. Daarvoor zijn miljarden euro's van het Rijk nodig.
"Het Rijk wil in een pre-verkenning verder studeren op de knelpunten en de mogelijkheden voor financiering", schrijft Van Hooijdonk. "Daarbij willen minister en staatssecretaris eerst een landelijk beeld hebben van alle benodigde mobiliteitsinvesteringen, voordat zij toezeggingen doen aan regio's. Mogelijke consequentie is uitstel van de investeringsbeslissing."
De Utrechtse wethouder benadrukt nogmaals dat de uitbreiding van het ov-netwerk nodig is om de bevolkingsgroei aan te kunnen. "Wat ons betreft is het benodigde tempo van de woningbouwproductie niet in lijn met de snelheid waarin wij met het Rijk investeringsbesluiten kunnen nemen."
Aanstaande woensdag praat de Tweede Kamer over het onderwerp. Half september wil het Utrechtse college verder praten over de ov-uitdagingen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.