RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Minder dan helft meisjes haalt prik tegen baarmoederhalskanker


BILTHOVEN - Van de meisjes die vorig jaar werden uitgenodigd om zich te laten vaccineren tegen baarmoederhalskanker, is minder dan de helft komen opdagen. Dat blijkt uit cijfers die het  Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Bilthoven vandaag presenteert.

Volgens het RIVM kan die lage dekkingsgraad op lange termijn leiden tot tientallen extra, onnodige doden door baarmoederhalskanker. Vorig jaar kreeg 46 procent van de opgeroepen meisjes een vaccin kreeg tegen HPV, het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt.

Het RIVM maakt zich zorgen over de lage animo en noemt de ontwikkeling "dramatisch". Volgens het instituut blijven kinderen weg omdat hun ouders bang zijn voor bijwerkingen van het vaccin, zoals chronische vermoeidheid. Het RIVM benadrukt dat onderzoek heeft uitgewezen dat het middel veilig is.

MAZELEN
Ook de animo om te vaccineren tegen andere ziektes is vorig jaar licht gedaald, met 1 procent. Volgens het RIVM is daardoor de kans groter dat in de toekomst aandoeningen als de mazelen uitbreken.

Voor de meeste ziektes is de vaccinatiegraad hoger dan 90 procent en daarmee doet Nederland het wel beter dan veel andere landen. Volgens het RIVM speelt de dalende animo voor inentingen in alle regio's.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -