Oud-presentator Bas Westerweel geeft reanimatietraining na eigen hartstilstand

© Hartstichting
LEUSDEN - Oud-presentator Bas Westerweel (55) geeft driehonderd medewerkers van softwarebedrijf AFAS in Leusden vandaag reanimatie-training. Westerweel kent persoonlijk het belang van reanimatie. Vorig jaar stortte hij op het voetbalveld in elkaar en redden omstanders zijn leven.
"Ik voel me nu goed en gezond", vertelt Westerweel, bekend van Het Klokhuis en Schooltv-weekjournaal. "Ik heb vijf bypasses, wat erg veel is, maar ondanks dat ben ik gewoon weer aan het skeeleren en fietsen."
Jaarlijks krijgen zestienduizend Nederlanders een hartstilstand, tienduizend daarvan worden gereanimeerd. Omgerekend gaat het om bijna tweehonderd mensen per week. Het is dus letterlijk van levensbelang dat er mensen zijn die weten hoe je iemand kunt reanimeren.

AFAS SOFTWARE

Westerweel: "Tijdens een oefenwedstrijdje met veteranen stortte ik in elkaar. Dat was het dan. Maar drie mensen waren het er niet mee eens en handelden vlug. Eén van hen haalde de AED en de ander startte de reanimatie. Dat heeft mijn leven gered, en eigenlijk niet alleen dat van mij, maar ook dat van mijn kinderen en iedereen die mij lief is."
Het Leusdense AFAS Software wil dat medewerkers "verantwoord kunnen handelen in levensbedreigende situaties" en gaat daarom twee keer per jaar een training aanbieden. Volgens Westerweel is die herhaling belangrijk.

STAYIN ALIVE

"Eigenlijk is het allemaal vrij simpel: er moeten mensen in de buurt zijn die bereid zijn om het te doen. Dan is het een kwestie van de handen in elkaar vouwen, op het borstbeen drukken en beginnen te duwen in het ritme van Stayin' Alive van de Bee Gees."
Toch zijn er volgens de oud-presentator nog veel mensen die dat niet durven. "Het is sowieso goed om een keer gevoeld te hebben hoe het moet. Veel mensen zijn bovendien bang om bijvoorbeeld een AED te pakken, omdat ze denken dat er stroom vanaf komt. Veel bedrijven in de regio hebben zo'n AED hangen, maar weten bijvoorbeeld niet waar. Het is onwijs belangrijk dat te onderhouden, ik heb zelf aan den lijve ondervonden dat het van levensreddend belang is."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.