RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Provincie verdedigt plan Rondweg Veenendaal: "Extra rijstroken echt nodig"

VEENENDAAL - Een spannende dag voor buren van de Rondweg-Oost in Veenendaal. Vandaag verdedigt gedeputeerde Dennis Straat zijn plannen met het hete hangijzer. Veel Veenendalers vrezen verbreding van de weg, die mogelijk leidt tot meer verkeer en dus meer overlast en roetstoffen.

Om 12.00 uur begint in het provinciehuis in Utrecht een commissievergadering over het onderwerp. Nadat Straat vertelt wat hij precies wil met de Rondweg mogen Statenleden vragen stellen. Ook is een afgevaardigde van de gemeente Veenendaal aanwezig. De gemeente heeft mee mogen denken met de toekomstplannen. Tot slot mag Cees van Doodeweerd namens bezorgde buren zijn woordje doen.

Over de verbreding van de N233 wordt al jaren gesproken. Het provinciebestuur wil de doorstroming op de tweebaansweg verbeteren en daarom vier stroken maken.

SLECHT PLAN
Een slecht plan, roepen veel omwonenden al jarenlang. "Waar meer asfalt wordt neergelegd wordt meer verkeer aangezogen", zegt een buurman tegen Radio M Utrecht. Dat betekent volgens hem meer geluidsoverlast en†meer schadelijke roetstoffen in de lucht. De critici vrezen dat als de weg verbreed wordt, het een aantrekkelijkere sluiproute wordt tussen de A12 en de A15. Ook zou verbreding van de weg veel te duur zijn.


RIJBANEN MOETEN ERBIJ
De buren dragen turbo-rotondes aan als oplossing. Maar dat is volgens Statenlid Ardin Mourik (CDA) onvoldoende om de doorstroming te verbeteren. "We hebben heel veel onderzoek gedaan en vorig jaar is gebleken dat twee banen erbij nodig zijn. Ook als je denkt aan ov-oplossingen, er zal een busbaan bij moeten."

FIJNSTOFFEN
Bij bewoners is veel onzekerheid over de fijnstoffen. Die zouden tot gezondheidsproblemen leiden bij mensen die vlakbij de Rondweg wonen, maar onduidelijk is hoe hoog de concentratie precies is. "Het grootste probleem is dat we hier nog geen metingen hebben kunnen verrichten", zegt een buurman.

De uitkomsten van de provincievergadering over de Rondweg leest u uiteraard later vandaag op onze website en app.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -