RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

FNV sluit zich aan bij OV-staking, werkgevers furieus

UTRECHT - CNV en FNVhebben geen akkoord kunnen bereiken voor een nieuwe cao in het openbaar vervoer. De landelijke staking van komende woensdag voor het streekvervoer gaat daarom door. In Utrecht wordt ook het stadsvervoer platgelegd.

Stadsvervoerder U-OV heeft eerder al laten weten dat er voor alle lijnen een aangepaste dienstregeling komt als er gestaakt wordt. Over tijden kan U-OV nog niets zeggen. Pasals woensdag duidelijk wordt hoeveel chauffeurs staken, komt er meer duidelijkheid over de dienstregeling.

"De bemiddelingspoging voor een nieuwe cao in het openbaar vervoer is vooralsnog mislukt.Dat betekent dat we onze leden bij de vervoersbedrijven oproepen om vanaf woensdagochtend het werk voordrie dagen neer te leggen. Helaas, we hadden het graag anders gezien", zegt onderhandelaar Jean-Marie Severijns van CNV Vakmensen."

Vakbond FNV gaat vanaf woensdagvoor onbepaalde tijd staken, totdat er een nieuw cao-akkoord ligt. Leden van de bond stemden daar vanavond mee in.

UITGESTELD
Vorige week leek het er nog even op dat de bemiddelingspoging kans van slagen had. De aangekondigde staking werd daarom twee dagen uitgesteld.

"Afgelopen dagen hebben de bemiddelaars achter de schermen intensief gezocht naar een oplossing. We hebben nu een terugkoppeling gekregen van de bemiddelaars. De uitkomst is een koude douche. Er is nog geen licht in de tunnel. De werkgevers weten van geen wijken; er blijkt geen enkele verbetering mogelijk. Dat betekent dat we vanaf woensdag volop in actie gaan," zegt Severijns.

EISEN
De buschauffeurs voeren al lange tijd actie voor een betere cao. De bonden eisen een loonsverhoging van 3,5 procent, maatregelen om de werkdruk te verlagen en elke 2,5 uur een plaspauze. Op 30 april en 1 mei zetten ze hun eisen kracht bij met een landelijke staking. Daarna volgden er regionale estafette-acties.

KLANTVRIENDELIJK STAKEN
In reacties op onder meersociale media wordt vaak gevraagd waarom de chauffeurs niet klantvriendelijk staken, bijvoorbeeld door reizgers gratis te laten reizen. Maar dat kan niet, legt Severijns uit. "Het liefst leggen we de rekening waar die thuishoort, bij de werkgevers. We zouden niet weten hoe we dat kunnen omzeilen, want de rechter heefthetaanbieden van gratis ritten als staking eerderverboden."

Eerder hield CNV wel klantvriendelijke acties. "Passagiers tref je hier nu mee, dat is pijnlijk. We hebben destijds wel rekening gehouden met de examenperiode en bewust de staking in die twee weken gestopt."

WERKGEVERS FURIEUS
De werkgevers in het streekvervoer zijn furieus dat de staking doorgaat. "We hebben ons de afgelopen dagen enorm ingespannen om de bonden verder tegemoet te komen", zegt Fred Kagie, voorzitter van de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV). "We hebben concrete voorstellen gedaan en tijd gevraagd om deze door te rekenen. Dat is nu weer niet goed. Nu krijgen onze reizigers de volgende staking voor hun kiezen in een week van hertentamens en grote evenementen."

Volgens het VWOV lijken de bonden helemaal geen deal te willen. Ze beschuldigen de vakbonden van het benvloeden van de media en het publiek en het intimideren van chauffeurs die niet willen staken.

"We willen ook als werkgevers een toekomstbestendige sector met goede arbeidsvoorwaarden voor onze chauffeurs", zegt Kagie. "Daar hebben we meerdere voorstellen voor gedaan, maar we kunnen simpelweg niet tegemoet komen aan onbetaalbare eisen."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -