Honderden woningen in Overvecht volgend jaar aardgasvrij

© ANP
UTRECHT - In Overvecht wordt vanaf september in stappen het kookgas van 362 huizen vervangen door elektrisch koken. De woningen werden al niet met aardgas verwarmd, waardoor ze door het elektrisch koken straks volledig 'van het aardgas' af zijn. Bewoners gaan er ook financieel op vooruit.
Het project van netbeheerder Stedin en woningcorporatie Mitros wordt uitgevoerd in woningen aan de Apollodreef, Centaurusdreef en de Atlasdreef. Huurders worden worden gestimuleerd om over te stappen op inductiekoken.
Volgens Henk Peter Kip, directievoorzitter van Mitros, is het goed voor iedereen: "Als we bij een groot project koken op gas in één keer vervangen door koken op inductie, dan vervallen de kosten voor de gasaansluiting. Met die besparing financieren we de inductieplaten. Zo dragen we samen met onze huurders bij aan de Nederlandse ambities op het gebied van duurzaamheid."
De overheid wil dat woningen in 2050 geen aardgasaansluiting meer hebben. Overvecht wordt een van de voorlopers in deze ontwikkeling, zegt een woordvoerder van Stedin: "De wijk moet als een van de eerste in Nederland volledig aardgasvrij zijn. Deze stap moeten we in dat kader zien, we moeten verduurzamen."
Elektrisch koken zal even wennen worden voor bewoners, maar Stedin ziet weinig problemen: "Het vlammetje maakt plaats voor de inductieplaat. Inmiddels koken de meeste chef-koks elektrisch."
Het maakt onderdeel uit van een grootschalig project waarbij hele woningen worden gerenoveerd door Mitros. De intentie is om tien woningen per week op te knappen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.