RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

'Utrecht moet blijven investeren in werktraject ggz-patiënten'

UTRECHT - GGZ instelling Altrecht wil dat de gemeente Utrecht geld blijft investeren in een nieuwe trajecten die mensen met psychische problemen aan werk helpt. Het gaat om de zogenoemde IPS-methode waarbij patiŽnten al tijdens de behandeling werken bij een bedrijf of instelling. Bij andere werk-zorgtrajecten is een stap naar een werkgever iets dat pas in de laatste fase gebeurt.

De afgelopen jaren zijn er verschillende pilots geweest in de stad met het IPS-traject. PatiŽnten van Altrecht hebben daarin begeleiding van werkcoaches van WIJ3.0.

Menno van Piggelen is directeur van WIJ3.0 en heel enthousiast over de behaalde resultaten, want een deel van de patiŽnten die zijn organisatie heeft kunnen begeleiden zitten nu niet meer in de bijstand: "Van de 10 mensen die wij in de Pilot hebben gedaan is meer dan een derde aan een baan gekomen en houdt dat ook vol. Het is bovendien een snellere methode om mensen aan een baan te helpen."

Volgens Altrecht en Wij3.0 liggen de percentages zijn andere trajecten lager. Bovendien hebben de mensen die de behandeling volgen een baan in een normale werkomgeving en niet in een werkgelegenheidsproject.

WIJ3.0 en Altrecht willen door met de IPS-trajecten maar geld is er op dit moment niet voor. Het traject duurt een aantal jaar en de kosten per patiŽnt komen neer op zo'n 10.000 euro.

HULP VOOR MEER MENSEN
"Voor het UWV doen we veel. Maar de gemeente Utrecht is op dit moment nog terughoudend geweest met het inkopen van de wat grotere aantallen trajecten. En dat vind ik jammer omdat ik denk dat we veel meer mensen zouden kunnen helpen met deze methodiek", zegt Van Piggelen. De directeur van WIJ3.0 denkt dat de gemeente Utrecht niet bekend is met de patiŽnten en de problematiek.'

MEERWAARDE
Altrecht ziet de meerwaarde van zo'n traject ook. Directeur Roxanne Vernimmen: "Ik vind dat je betaald werk ook kunt zien als medicijn voor mensen met een psychische kwetsbaarheid, ze doen er weer toe. Ze doen zinvol werk, hebben collega's dan weet je wat je waard bent."

Steden als Nijmegen en Amsterdam investeren de komende jaren in soortgelijke behandelingen. Menno van Piggelen: "Er is nu inmiddels ook landelijk best veel bekend over het succes van de IPS-behandeling en de mogelijkheden die er zijn." Van Piggelen wil graag om tafel met de gemeente om afspraken te maken over de IPS-trajecten en geld om door te gaan: "Ik wil gewoon graag aan de slag," aldus Menno van Piggelen.

De gemeente wil nog geen toezeggingen doen en evalueert de pilot nog. Na de zomer informeert wethouder Linda Voortman (GroenLinks) de gemeenteraad.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -