Droogste juni ooit, hoe erg is dat?

© Freek van den Bergh, ANP
PROVINCIE UTRECHT - We stevenen af op de droogste junimaand sinds het begin van de metingen in 1901. Hoe komt dat? En wat zijn de gevolgen?
"Tot nu toe is er in De Bilt 12,1 millimeter neerslag gevallen. Het is daarmee de droogste juni sinds 1939, toen er slechts 14,9 millimeter viel", vertelt Wilfred Janssen van Weerplaza. De laatste dagen van de maand gaan zonnig en warm verlopen, waardoor droogterecords nu al zeker lijken. De komende dagen loopt het kwik op naar zomerse waarden, donderdag kan zelfs een tropische 30 graden worden aangetikt.

ZORGELIJK

Dat het deze maand zo droog is komt door actieve hogedrukgebieden boven de Britse eilanden, waardoor de neerslag Nederland niet kan bereiken. Voor de gewassen is de droogte niet best en ook de grondwaterstand blijft zakken. Meteoroloog Margot Ribberink vindt de situatie zorgelijk.
Toch staan de seinen niet overal op rood. Het natuurbrandrisico in de regio Utrecht is nog normaal en het verkenningsvliegtuigje Charly, dat in de zomer vaak uitvliegt om naar bosbranden te speuren, blijft voorlopig aan de grond.

WATERSTAND

Extreme droogte kan leiden tot een te lage waterstand. Waterschappen kunnen dan bijvoorbeeld de stuwen verhogen, zoals in de Achterhoek al is gebeurd. Ook kan er een onttrekkingsverbod worden ingesteld. Boeren mogen dan geen water halen uit sloten of beken. In Noord-Limburg mogen agrariërs al een tijdje hun land niet meer beregenen, omdat dan de waterstand te veel zou dalen.

DIJKEN

De droogte kan ook leiden tot uitdroging en verzwakking van veendijken. Zo was de dijkverschuiving in Wilnis in 2003 het gevolg van droogte. Maar ook extra dijkcontroles zijn vooralsnog niet nodig.
Scheuren in een droge dijk.
Scheuren in een droge dijk. © RTV Utrecht
"We monitoren de droogte. Indien nodig laten we extra water in, maar dat is regulier", zegt een woordvoerder van waterschap Vallei en Veluwe. Ook de andere waterschappen in de provincie Utrecht houden vooralsnog alleen de vinger aan de pols.
Het kan nog alle kanten op.
LTO Nederland

BOEREN

Landbouworganisatie LTO Nederland ziet ondanks de historische juni-droogte nog geen onrust bij de achterban. "Het is vroeg in het seizoen en de grond is nog vochtig door eerdere neerslag. Het kan nog alle kanten op en boeren maken zich dan ook geen zorgen. Daar waar ze kunnen beregenen, doen ze dat. Zo vangen ze de eventuele schade op", zegt woordvoerder Esther de Snoo.

TUIN

Wie een tuin vol mooie planten en bloemen heeft moet de komende tijd alert zijn. De droogte kan veel kapot maken. Vooral hortensia's en varens hebben het moeilijk met dit weer. "Je moet veel sproeien, vooral in de avonduren", adviseert een medewerker van Tuincentrum Vechtweelde in Maarssen. "Als het zonnetje weg is, heb je de minste verdamping. De plant kan dan de hele nacht profiteren en zich volzuigen zodat hij er de volgende dag weer tegenaan kan als de zon schijnt."

WEINIG DROOGTE

Langdurige periodes met weinig neerslag komen in Nederland niet vaak voor en leiden zelden tot ernstige droogte, stelt het KNMI. "Dat wij in ons land weinig droogte kennen, komt door de vele meren en de gestage aanvoer van water, voornamelijk van de Rijn. Periodes met droogte zijn moeilijk te vergelijken, want het verloop van neerslag verschilt sterk van jaar tot jaar." In onderstaande grafiek van het KNMI zie je de actuele tendens ten opzichte van het recordjaar 1976.
© KNMI

WEETJE

Hoewel droogte in Nederland vervelend kan zijn, valt de situatie hier natuurlijk in het niet bij de droogte elders in de wereld. De McMurdo-valleien op de Zuidpool (Antartica) werden vorig jaar uitgeroepen tot de droogste plek op aarde. Het regent daar nooit. De droogste stad van de wereld zou het Chileense Arica zijn, vlakbij de extreem droge Atacama-woestijn. En dan is er natuurlijk de Sahara. Het droogste deel daarvan is Al-Kufrah in Libië, waar nog geen millimeter regen per jaar valt. Toch net wat anders dan de Soester Duinen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.