RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Actiegroepen schrikken van geluid belevingsvlucht Lelystad Airport

RHENEN - Actiegroep Red de Veluwe is geschrokken van de meetresultaten van de belevingsvlucht die op 30 mei over Oost-Nederland vloog. Volgens de organisatie, die opkomt voor bewoners in dit gebied, overschreed het vliegtuig op bijna alle meetpunten de maximale geluidspieken in de milieueffectrapportage (MER) voor Lelystad Airport.

De vlucht tikte ook onze provincie heel even aan bij Rhenen. De vluchtroute in Rhenen loopt over de uiterwaarden tussen de Nederrijn en de Grebbedijk.

Dat is hoofdzakelijk een rustig natuurgebied waar niet veel mensen wonen. Inwoners van Rhenen lijken zich dan ook niet heel druk te maken over eventuele hinder, bleek eerder.

ACTIEGROEP

Het vliegtuig maakte vorige maand een rondje door het luchtruim dat gebruikt zal worden als Lelystad Airport vluchten van Schiphol overneemt. De actiegroepen denken dat veel meer mensen last van vliegtuiglawaai zullen krijgen dan gedacht. Ook zullen die mensen meer overlast ervaren dan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat beweert.

GROOTSTE OVERSCHRIJDING

Bij Wageningen werd de grootste overschrijding vastgesteld: 10 decibel meer dan in de MER is voorzien. Volgens de Nederlandse Stichting Geluidshinder ervaren mensen iedere 5 decibel erbij als een verdubbeling van het lawaai.

Met ingang van 2020 mogen vanaf Lelystad Airport vakantievliegtuigen vertrekken.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht