Medeverdachte liquidatie Jair Wessels vrijgelaten, hoofdverdachten niet

© Opsporing Verzocht
BREUKELEN - Eén van de verdachten van de moord op crimineel Jair Wessels komt voorlopig vrij. Wessels werd op 7 juli vorig jaar in zijn auto doodgeschoten op het parkeerterrein bij NS-station Breukelen.
De 32-jarige Patrick S. uit Breukelen zou hem naar zijn moordenaars hebben gelokt, maar de rechtbank in Utrecht zag vandaag onvoldoende bewijs om hem nog langer vast te houden.
De man blijft overigens wel verdachte in de zaak. De twee hoofdverdachten, Howard K. (44) uit Spijkenisse en Tony de G. (33) uit Schiedam, blijven wel vastzitten.

HOOFDVERDACHTE DOORBREEKT ZWIJGEN

Bij de pro-formazitting was voor het eerst een van de twee hoofdverdachten zelf aanwezig in de rechtbank. Howard K. legde onlangs na lang zwijgen een verklaring af.
Hij zou de wapens en auto's hebben geleverd die werden gebruikt bij de moord op Wessels en zou pas op de bewuste dag hebben gehoord dat er iemand mee geliquideerd zou worden.
Medeverdachte Tony De G. zou de schutter zijn geweest. Volgens K. maakte De G. misbruik van hem door hem in zijn eerdere bekentenis de schuld in de schoenen te schuiven.

GETUIGEN

De officier van justitie vindt de verklaring van Howard K. volkomen ongeloofwaardig. Volgens het OM zijn er veel belastende getuigenverklaringen en andere bewijzen tegen hem.
Ook het feit dat hij na de moord zijn gezin achterliet en naar Spanje vluchtte, spreekt volgens de officier in zijn nadeel. Hij vond dat K. na lang zwijgen nu juist zijn medeverdachte de G. zwartmaakt, in plaats van andersom.
Tony de G. was als enige verdachte niet bij de zitting aanwezig. Hij legde kort na zijn aanhouding een gedeeltelijke bekentenis af. Daarin zou hij hebben gezegd dat de liquidatie van Wessels eigenlijk al twee dagen eerder had moeten plaatsvinden.
De andere verdachten ontkenden hier ook maar iets van te weten. Volgens Howard K. heeft De G. een verhaaltje verzonnen, omdat hij bang was voor represailles. Hij zou veel vijanden hebben en zelfs op een dodenlijst staan.

MOTORBENDE EN RAKETWERPERS

Beide hoofdverdachten werden eerder in verband gebracht met de motorbende Galoh Wagoh MC Main Triad. Die motorclub is momenteel volop in het nieuws, na de aanslag met een raketwerper op het Amsterdamse kantoor van weekblad Panorama.
De verdachte die daarvoor werd aangehouden is Richard Z., president van de Woerdense afdeling van Galoh Wagoh MC. Volgens het Amsterdamse dagblad Het Parool is Richard Z. een beroepscrimineel, die eerder 7 jaar cel kreeg voor een bankoverval.
Opmerkelijk is dat een van zijn oude criminele vrienden in 2011 ook een aanslag met een raketwerper pleegde, toen op een vestiging van de Amsterdamse rechtbank. Of er ook een verband is met de recente aanslag op het gebouw van de Telegraaf is onbekend.
De volgende pro-formazitting is op 18 september. Voor de inhoudelijke behandeling heeft de rechtbank drie dagen uitgetrokken: 27 en 28 november en 4 december.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.