Opnieuw incident met productie poliovirus bij Bilthoven Biologicals

© ANP
DE BILT - Drie medewerkers van vaccinproducent Bilthoven Biologicals zijn mogelijk besmet geraakt bij het maken van poliovaccins. Het incident gebeurde gisteren. De drie medewerkers waren op dat moment in de ruimte waar het vaccin geproduceerd werd.
"Er heeft een lekkage plaatsgevonden in een van de slangen, waardoor er vloeistofdeeltjes in de lucht zijn gekomen", zegt Jan-Eric Zandbergen van Bilthoven Biologicals. "We sluiten niet uit dat de medewerkers die deeltjes ingeademd hebben, waardoor ze geïnfecteerd zijn met het poliovirus." De kans dat de laboranten besmet zijn, is volgens Zandbergen erg klein, omdat er de nodige voorzorgsmaatregelen zijn genomen.
De drie medewerkers zijn zelf niet ziek en kunnen dat ook niet worden, omdat ze gevaccineerd zijn. Wel kunnen ze het virus verspreiden als ze besmet zijn geraakt.

QUARANTAINE

Om verspreiding te voorkomen zijn de medewerkers meteen na het incident gedoucht en in quarantaine geplaatst. Ze zitten samen in een appartement, waar ze moeten blijven tot duidelijk is of ze besmet zijn met het poliovirus. Daarom worden ze meerdere keren getest. "Ze moeten drie keer een negatief testresultaat hebben en die testen duren een aantal dagen. We horen volgende week dinsdag wat daar uitgekomen is", zegt Zandbergen. Daarna wordt bekeken of de medewerkers langer in quarantaine moeten blijven.
Vorig jaar was er ook een incident met poliovaccins bij Bilthoven Biologicals, maar dat was op een andere locatie van het bedrijf. Daarbij werd een andere technologie gebruikt en ook had dat incident een andere oorzaak.

GROTE VRAAG NAAR VACCINS

Maar toevallig is het niet dat er nu weer een incident is. "We werken dagelijks met het poliovirus. We zijn de belanrijkste leverancier van poliovaccins", aldus Zandbergen. "De vraag naar deze vaccins is enorm toegenomen de afgelopen jaren. Dat betekent dat onze volumes zijn toegenomen en dat de kans op een incident daarmee groter wordt."
Het bedrijf benadrukt dat er bij het incident van gisteren geen risico is geweest is voor de omgeving.
Jan-Eric Zandbergen, CEO van Bilthoven Biologicals, legt uit wat er mis is gegaan en wat de gevolgen zijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.