Zangeres Petra Berger start crowdfundingactie voor nieuw album

© petraberger.nl
PROVINCIE UTRECHT - Na twaalf jaar wil zangeres Petra Berger uit Loenen aan de Vecht weer eens een album maken met orkestrale cross-over. Maar er is de afgelopen jaren veel veranderd in muziekland, waardoor het uitbrengen van een cd voor veel artiesten een project is geworden dat ze zelf moeten bekostigen. Via een crowdfundingactie hoopt Berger het benodigde bedrag bij elkaar te krijgen.
De naam voor het album heeft ze al bedacht: Passione Italiana. Het moet een cd worden met Italiaanse nummers. Filmthema's en bewerkingen van klassiekers. Kosten: 25.000 euro.
"Mijn laatste twee cd's heb ik in eigen beheer uitgebracht", vertelt Berger in het Radio M Utrecht-programma Aan Tafel. "Dan doe je alles zelf, van A tot Z, waar ik eerder bij Universal Music geholpen werd door een team van acht of negen mensen. Ik wil het nu ook weer zelf doen, maar omdat het een orkestrale cd is zijn de kosten veel hoger. Je moet orkestmusici betalen, arrangeurs, een studio afhuren", somt ze op.

DIGITALISERING EN SUBSIDIES

Van platenmaatschappijen hoef je tegenwoordig niet veel meer te verwachten, zegt Berger. "Er zijn twee belangrijke dingen veranderd in de afgelopen tien jaar. Digitalisering is daar een van. De cd is verdwenen, er zijn bijna geen winkels meer die ze verkopen. Veel gaat via downloads, maar daar verdienen alleen de echt groten, de Beyoncé's iets aan. Vroeger investeerden platenmaatschappijen in een album en dan wisten ze bijna zeker dat ze het wel zouden terugverdienen. Nu zijn ze heel terughoudend. En als ze het al doen willen ze vaak de helft van alle inkomsten, ook van optredens."
Ik slaap een beetje onrustig.
Petra Berger
Ook de dichtgedraaide subisidiekraan is volgens Berger een reden dat muzikanten het moeilijk hebben. "Daardoor kan zelfs het Metropole Orkest nauwelijks het hoofd boven water houden. Ik heb zelf nog nooit subsidie gevraagd, maar ik hoor het om me heen. Er is een kleine bovenlaag in Nederland voor wie muziek lucratief is - vaak ook door lucratieve sponsorcontracten. Daaronder zitten allerlei muzikanten die ook graag mooie dingen willen maken, maar het heel zwaar hebben."

CROWDFUNDING

Wie vanuit zijn bezieling werkt en echt graag muziek wil maken, gaat op zoek naar andere wegen. Voor Petra Berger is dat crowdfunding. "Ik voelde daar wel weerstand bij, dat leuren om geld. Heb er lang over getwijfeld. Ik heb eerst bedrijven om sponsoring gevraagd, maar dat kwam niet echt van de grond. Toen dacht ik: als ik dit echt zo graag wil, moet ik deze stap maar zetten."
Met nog 29 dagen te gaan zit Berger op ongeveer 6.200 van de benodigde 25.000 euro. "Ik slaap een beetje onrustig. Ik hoop gewoon dat de mensen die naar mij komen kijken in het theater, dat zijn er duizenden per jaar, ook willen investeren in mijn album."
De crowdfundingcampagne van Petra Berger is te vinden op de website voordekunst.nl.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.