Smeren, smeren en nog eens smeren: zonkracht is hoog

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Waar de een na tien minuten zonnebaden al een paar tinten roder is, kan een ander uren bakken zonder een tube zonnebrand aan te raden. Toch gooit het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) er nu een landelijke waarschuwing uit voor iedereen: de zonkracht is hoog, dus smeren wordt ten zeerste aangeraden.
Gisteren werd de hoogste zonkracht van het jaar (een 7,5) gemeten. "Voor Nederland is dat een hoge waarde", aldus het RIVM. "En ook de komende dagen belooft het zonnig weer te worden, waardoor de zonkracht weer rond de 7 uitkomt."

VERSTANDIG

Concreet betekent dit dat de gevoelige huid al na een kwartiertje kan verbranden. Het RIVM roept dan ook op om zoveel mogelijk de schaduw op te zoeken, beschermende kleding te dragen en onbedekte huid in te smeren met zonnebrandcrème. "Geniet van het lekkere weer, maar ga verstandig om met de zon!"
Overigens is het niet de hoogste zonkracht ooit gemeten. Die 'eer' is met een waarde van 9 voor 25 juni 1995, toen een vulkaanuitbarsting (in 1991) zorgde voor een dunnere ozonlaag. Precies een jaar geleden werd dat record bijna verbroken, toen de zonkracht in Bilthoven uitkwam op 8,7.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.