Radeloos door ov-staking: "Het kan je een herexamen kosten"

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Wie afhankelijk is van het streekvervoer staat de komende dagen voor een lastige puzzel of moet domweg thuis blijven. Het ov ligt drie tot vijf dagen plat vanwege een cao-staking. Sommige reizigers in de provincie Utrecht zijn zwaar gedupeerd. Hoe komen ze de komende dagen op tijd op hun werk of bij dat belangrijke sollicitatiegesprek? En wat als je deze week herexamen moet doen?
RTV Utrecht kreeg tientallen reacties van reizigers. Erika van der Weijden wijst op de grote gevolgen voor mensen met een chronische ziekte. Ze lijdt zelf aan hart-, long- en gewrichtsproblemen. "Kleine stukjes fietsen gaat, maar een aangepaste fiets heb ik niet." Ze kan de komende dagen geen kant op, verwacht ze. "Speciaal vervoer aanvragen om van a naar b te komen, moet dagen van tevoren."  
Cliënten en collega's rekenen op mij
Danny Majoor, werkzaam in de gehandicaptenzorg

DIENSTEN WISSELEN

De chauffeurs staken al maanden voor meer loon, minder werkdruk en meer (plas)pauzes. Danny Majoor uit Bodegraven, werkzaam in de gehandicaptenzorg in IJsselstein, snapt de onvrede,  maar heeft wel diensten moeten wisselen door de staking.
"Met de trein kom ik wel in Utrecht, maar dan wordt het lastig. Ik las dat er in de stad een aangepaste dienstregeling is, maar dat vind ik te onzeker. Het is niet zo dat er dossiers liggen te wachten en dat ik wel wat later kan komen. Cliënten en collega's rekenen op mij. Collega's zijn gelukkig zo lief om voor mij te werken en thuis kan ik ook nog werk doen. Het is even plannen, maar gelukkig kan dat in mijn vak."
Laat de chauffeurs lekker iedereen gratis ov aanbieden. Dan is alleen hun werkgever de dupe.
Moeder van gedupeerde scholier

ZAT

Hoewel er begrip klinkt voor de staking zijn er ook reizigers die de acties in het ov nu echt zat beginnen te worden. "Geen school! Dankzij deze k*tstakingen kan ik de laatste belangrijkste lessen voor mijn specialisatie groep niet bijwonen!", schrijft Iris Dijksterhuis, die prompt een lift krijgt aangeboden op de Facebookpagina van RTV Utrecht.

STRESSEN

"Mijn zoon heeft een busabonnement voor naar school", aldus Marian Kalee-Brakel. "Hij moet nu dus gaan stressen om dat takkeneind te fietsen om op tijd op school te komen in zijn toetsweek. Laat de chauffeurs lekker iedereen gratis openbaar vervoer aanbieden. Dan is alleen hun werkgever de dupe en niet de burger. Nu kost het de burgers geld."
Leontien is het daarmee eens. "Sorry, ik heb er geen begrip voor in deze laatste schoolweek van heel veel leerlingen. Gratis reizen is ook een optie. Dat voelen de werkgevers het meest in hun portemonnee." José Sanders is er ook wel klaar mee. "Ik kan vanuit Nieuwegein-Zuid om 5.30 uur op de fiets vertrekken naar Utrecht Centaal, mijn hele dienst staan en lopen en daarna weer op de fiets naar huis. Voor de vierde keer dit jaar."

EXAMENS EN TENTAMENS

"Ik kan gelukkig thuis werken", laat Emelien Krouwel Heestermans weten. "Maar er zijn nog studenten met tentamens en eindpresentaties. Voor hen is het erg vervelend. In het slechtste geval kost het een her."
Verschillende scholieren en mbo-studenten hebben RTV Utrecht al laten weten dat ze hun examen dreigen mis te lopen door staking. "Ik heb vandaag te horen gekregen dat wij zelf naar een alternatief vervoer moeten zoeken om naar school te komen voor onze examens", laat een studente van MBO Amersfoort weten. "Mijn school is ervan overtuigd dat mijn ouders tijd zat hebben om mij even naar mijn examens te brengen, terwijl zij allebei een drukke baan hebben. Daarna hoor ik dat ik anders even aan de rest van mijn familie moet vragen of die kunnen, maar die wonen allemaal in Zeeland dus dat wordt ook erg lastig." Ook medestudenten komen volgens haar in de knel. De school kan de examens niet verplaatsen.
Syntus gaat morgenochtend inventariseren welke chauffeurs de weg op willen. De Utrechtse streekvervoerder wil proberen om de belangrijkste lijnen te laten rijden. U-OV probeert de komende dagen zoveel mogelijk bussen en trams te laten rijden volgens een aangepaste dienstregeling. De vervoerder denkt voldoende werkwillige chauffeurs te hebben en wil ook ziekenhuizen, revalidatiecentra en scholen bereikbaar te houden
"Verbijsterd over ov-staking"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.