RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Westbroek: "Vriendschap" in carnavalsversie

1/2
UTRECHT - Henk ademt muziek. En dus is hij als een vis in het water in het restauratieatelier van museum Speelklok. De muzikale museumstukken gaan natuurlijk wel eens stuk of hebben een onderhoudsbeurt nodig.

SPEELTJE VOOR DE RIJKEN
Restaurateur Friedell ten Holt is bezig met een bewegende pop die banjo speelt, iets dat alleen bij heel rijke mensen op de schouw stond. Eind 19e eeuw kwamen dit soort muziek spelende automaten echt in zwang. Goochelende apen, vioolspelende clowns en dansende poezen moesten de gasten vermaken. Er stonden ook wel muziekautomaten op stations, mensen gooiden er dan een muntje in en spelen maar.

Friedell neemt Henk mee naar een paar zogenaamde muziekrobots, een duo levensgrote poppen. De een speelt accordeon, de ander slaat op de trommel. Ze spelen "Padam, padam, van Edith Piaf. Henk: "Geweldig, de wenkbrauwen bewegen, de ogen bewegen." Friedell: "De poppen zijn gemaakt van papier machť en er zitten allerlei mechanieken in."

VRIENDSCHAP
Het restaureren van muziekautomaten, draaiorgels en speeldozen is niet het enige dat ze in het restauratieatelier doen. Arrangeur Jan Kees de Ruijter maakt zogenaamde orgelboeken. Dat zijn lange stroken karton met gaten erin. Als je zo'n strook in een draaiorgel doet, maakt het een melodie. De gaten zitten op de plekken van de tonen die je wilt horen.

Henk mag ook nog even wat gaten slaan. En aan het orgel draaien waar het boek in komt. Wat hij hoort is zijn eigen hit Vriendschap, van zijn band Het Goede Doel. Henk: "Je hebt er een heel eigen arrangement van gemaakt, een beetje vrolijker gemaakt!"

Westbroek wordt elke dinsdag uitgezonden op RTV Utrecht.


Draaien, altijd maar draaien


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -