RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

10 miljoen aan gemeentegeld verdwijnt in Uithoflijntekort

PROVINCIE UTRECHT - Negen Utrechtse gemeenten lopen nog 10 miljoen euro aan subsidies mis door de Uithoflijn. Dat staat in een voorstel van de provincie Utrecht om het tekort in het tramproject aan te vullen.

Het geld komt uit een potje†voor lokale verkeersprojecten, dat wordt gebruikt voor†de Uithoflijn. Eerst ging het om†de hele pot†van 14 miljoen euro. Daarvan wil de provincie nu 4,2 miljoen reserveren voor projecten en†10 miljoen voor de tram.

BRU
Het potje van 14 miljoen euro†was eigenlijk gereserveerd voor gemeenten die tot 2015 onderdeel waren van de Bestuur Regio Utrecht (BRU). Toen deze gemeenten lucht kregen van het voornemen, reageerden verkeerswethouders woedend. De provincie werd in een crisisoverleg door hen teruggefloten. Er waren namelijk al vergevorderde plannen om de subsidies uit te geven aan onder meer fietsprojecten en verkeersveiligheid.

URGENTE PROJECTEN
De provincie heeft voor het bedrag een selectie moeten maken. De†4,2 miljoen euro is beschikbaar voor projecten die dit jaar nog moeten worden uitgevoerd. Alle andere projecten moeten opnieuw subsidie aanvragen vanuit het mobiliteitsfonds. De rest van het geldpotje wordt in het tekort van de tramlijn gestoken.

HOGERE SUBSIDIES
In het voorstel wordt ook gesproken om de verkeerssubsidies vanaf volgend jaar voor alle Utrechtse dorpen en steden te verhogen. Het oorspronkelijke plan was om dit pas vanaf 2020 beschikbaar te stellen, maar dit wil de provincie ter compensatie nu met een jaar naar voren trekken.

Of dit voorstel goed genoeg is moet nog blijken. Provinciale Staten moet het idee nog goedkeuren tijdens de behandeling van de Kadernota.

De gedupeerde gemeenten die waren aangesloten bij de Bestuur Regio Utrecht zijn Utrecht, Bunnik, Nieuwegein, IJsselstein, Vianen, Houten, De Bilt, Zeist en Stichtse Vecht. De samenwerking werd in 2017 stopgezet.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -