Raad woedend over treinrel: Pijnlijk, amateuristisch en minachting van de raad

© ANP / @FritsNaafs
UTRECHTSE HEUVELRUG - De gemeenteraad in Utrechtse Heuvelrug reageert van links tot rechts geschrokken op het nieuws dat de burgemeester en wethouders in een trein vertrouwelijke gesprekken hebben gevoerd. Er werd gevoelige informatie besproken die naar buiten is gekomen.  
Burgemeester Naafs en zijn collegegenoten reisden gisteren met de trein naar het VNG-jaarcongres in Maastricht. In een tweedeklascoupé besprak het college allerlei zaken, die voor alle medereizigers te horen waren. Fokke Fernhout was een van die medereizigers. De oud-rechter en universitair docent rechtsgeleerdheid schreef er een blog over.
Burgemeester Frits Naafs deed een opvallende uitspraak in de trein. Fernhout: "Frits heeft weinig op met zijn collega mevrouw T. van de gemeente Woudenberg, die niet in de gaten heeft dat bij een komend evenement vier poortjes te weinig zijn om de 30.000 bezoekers in het geval van een ramp veilig van het terrein te krijgen." Er staat niet in het blog wie T. exact is, maar vermoedelijk gaat het om burgemeester Titia Cnossen van Woudenberg.
In een schriftelijke reactie tegenover RTV Utrecht zegt een woordvoerder van burgemeester Cnossen: "Het behoeft geen verdere uitleg dat wij dit een bijzondere gang van zaken vinden. Burgemeester Cnossen staat voor professioneel bestuur waarbij inwoners er op kunnen vertrouwen dat de overheid niet bevooroordeeld of partijdig is en dat er vertrouwelijk en zorgvuldig wordt omgegaan met informatie. In Nederland gelden ook regels rondom overlegvoering door het openbaar bestuur. Deze staan beschreven in de gemeentewet."
In de trein heb je het over het WK-voetbal of wanneer je boeken moet terugbrengen naar de bibliotheek.
Jorrit Linders (VVD)

EXCUSES

Burgemeester Naafs heeft op Twitter zijn excuses aangeboden. Hij spreekt van een onhandige actie. "Wij hebben hier een wijze les uit getrokken en dit zal niet meer gebeuren." Maar daar nemen veel politieke partijen geen genoegen mee. Ze oordelen allemaal heel hard.
NAÏEF EN BIZAR
Coalitiepartij OPEN is geschrokken van het voorval. Fractievoorzitter Nienke van der Veen tegen RTV Utrecht: "Wij vinden het pijnlijk dat er zaken besproken zijn en zijn verbaasd over de naïviteit in het college hierin." Over de rol van hun wethouder, Hans Waaldijk, gaat ze niet in. "Wij beraden ons als fractie op vervolgstappen. We moeten nog bekijken welke dat precies zijn."
De Raad is boos op het college
Ook coalitiepartij VVD baalt van de rel. "De fractie van de VVD is geschrokken. Dit mag natuurlijk niet gebeuren", zegt fractievoorzitter Jorrit Linders. De partij heeft raadsvragen gesteld aan het college. Zo wil de partij weten welke stappen het college onderneemt in de richting van de mensen die zijn besproken in de trein. De VVD neemt de zaak zo hoog op dat het college wordt opgroepen nog deze week te reageren op de schriftelijke vragen.
De fractievoorzitters zijn gisteravond door het college op de hoogte gebracht van het voorval. VVD-fractievoorzitter Linders heeft toen al laten weten dat het college beter had moeten weten. "In de trein heb je het wat mij betreft over Argentinië tegen Nigeria op het WK-voetbal of over wanneer je boeken moet terugbrengen naar de bibliotheek", zegt hij tegen RTV Utrecht.
Dit is minachting van de raad.
Sybe Streekstra (BHVlokaal)
Meerdere oppositiepartijen in de raad reageerden gisteren al verontwaardigd. Fractievoorzitter Hugo Prakke van D66 noemt het "bizar, ongelofelijk en amateuristisch". Hij laat het er niet bij zitten. "Er is nu veel meer te vragen dan alleen maar de reactie op Twitter van de burgemeester", aldus Prakke.

MINACHTING VAN DE RAAD

Ook BVHlokaal is woedend. Fractievoorzitter Sybe Streekstra tegen RTV Utrecht: "Mijn oren vielen van mijn kop toen ik het hoorde. Wie doet nu zoiets doms? Wat mij betreft is het hele college beschadigd. Ik snap ook niet dat Frits Naafs dit met al zijn ervaring laat passeren. Ik ga er de eerstvolgende raadsvergadering ook zeker wat over zeggen. Een motie van wantrouwen indienen heeft niet zo veel zin, de collegepartijen zullen elkaar wel blijven steunen. Ik vind wel dat het college eens goed in de spiegel zou moeten kijken en zelf conclusies moet trekken."
Over de vertrouwelijke zaken die in de trein zijn besproken, oordeelt de BVH-leider hard. Uit het geciteerde gesprek in trein zou onder andere blijken dat wethouder Hans Waaldijk "de raad een beetje om de tuin moet leiden om een probleem beheersbaar te houden". Streekstra noemt dat "minachting van de raad".

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.