Van Rossem: 'Erken gebarentaal als officiële taal'

Maarten spreekt gebarentaal
Maarten spreekt gebarentaal © rtv utrecht
UTRECHT - Maarten gaat in de Uithof op bezoek bij de enige gebarentaaltolk opleiding van Nederland. Hij leert daar naast enkele bijzondere gebaren, ook over de vreemde geschiedenis van de gebarentaal. Maarten: "Een curieus feit kwam me ter ore, namelijk dat de gebarentaal honderd jaar lang verboden is geweest. Dat is toch een vreemde zaak."
Maarten spreekt via twee gebarentolken met docenten Martine Wattel en Tony Bloem. "Het is even wennen wie je moet aankijken. Ik heb nog nooit een echt gesprek gevoerd met een doof persoon. Maar nu we even praten merk ik dat het snel went."
Wij hadden dit gesprek niet kunnen hebben zonder onze tolken
Martine Wattel

VERBOD

Martine en Tony leggen Maarten uit waarom de gebarentaal honderd jaar lang verboden was. De hoofdreden daarvoor is dat men begin 1900 dacht dat doven moesten integreren en dat dat niet lukte als men er een eigen taal op na hield. En dus verbood men doven die taal te leren. Ze moesten door liplezen en klankoefeningen leren praten zoals niet-doven dat doen.

EMANCIPATIE

Tony: "Maar in de jaren 70 emancipeerde niet alleen zwarten en vrouwen, maar ook doven. We konden én niet goed met elkaar communiceren én de integratie lukte ook niet. Dus wilden we ook weer een eigen taal en een eigen cultuur." Martine: "De beste manier voor bepaalde situaties is toch gebarentaal. Zoals deze situatie. Wij hadden dit gesprek niet kunnen hebben zonder onze tolken. Vandaar dat het goed is dat er een opleiding is.

ERKENNING

De gebarentaal is niet erkent als eigen taal. Martine en Tony zijn daar wel groot voorstander van: "Net als Fries of Saksisch zou het een goede zaak zijn. Alle verworvenheden worden dan vastgelegd en er kunnen rechten aan worden ontleend. In culturele uitingen, bij het huren van tolken, bij allerlei zaken." Maarten ziet na het gesprek ook het nut ervan in en doet een oproep tot erkenning: "Laat deze regering de gebarentaal erkennen als officiële taal. Dat helpt intergratie en emancipatie van de dovencultuur."
Als u benieuwd bent wat in de dovencultuur het komische gebaar voor 'Maarten van Rossem' is, kijk dan de onderstaande uitzending van Van Rossem Vertelt.
Van Rossem vertelt over gebarentaal

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.