Utrechtse schrijft boek over vluchtelingen in Turkije en Syrië

© Futuro Uitgevers
UTRECHT - In Utrecht wordt vandaag een boek gepresenteerd van een Utrechtse vrouw die reisde naar de grens van Turkije en Syrië. Het boek heet 'Blijven of Gaan?' en is geschreven door Saskia Harkema.
Harkema reisde af om les te geven en werd geraakt door de verhalen van de mensen die ze daar ontmoette, met een boek als gevolg. De verhalen maken duidelijk dat het vaak een moeilijke beslissing is om te vluchten.
De keuze om naar een oorlogsgebied gaan, was niet zonder risico. "Zelfs toen ik in het vliegtuig zat, dacht ik: waar ben ik aan begonnen? Dus ik vond het wel spannend", herinnert Harkema zich. "Het was heel confronterend, maar het was tegelijkertijd ook heel mooi om te zien wat voor een veerkracht mensen hebben en moed kunnen tonen in extreme situaties."

GENUANCEERD BEELD

De verhalen maken duidelijk dat het vaak een moeilijke beslissing is om te vluchten. Douwe Brouwer, directeur van een middelbare school met veel kinderen van vluchtelingen, vindt dat een belangrijk kenmerk van het boek.
"Of je bent politiek vluchteling en dan heb je vreselijke dingen meegemaakt, of je bent economisch vluchteling en dan noemen ze je 'gelukszoeker. Maar dit boek laat zien dat de wereld van de vluchteling veel genuanceerder is en dat iedereen z'n eigen verhaal heeft en z'n eigen beslissingen moet nemen."
Het belangrijkste wat Harkema uit haar periode aan de grens met Turkije en Syrië heeft gehaald is dat een oorlog je voor hardverscheurende beslissingen kan plaatsen. "Vluchteling worden is geen keuze. Het is een keuze tussen leven en dood."
De presentatie is vanavond in het asielzoekerscentrum op de Einsteindreef in Overvecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.