Spoortunnel Maarsbergen: geen budget voor verplaatsen tankstations

De tankstations zouden plaats moeten maken voor een rotonde.
De tankstations zouden plaats moeten maken voor een rotonde. © Provincie Utrecht
MAARSBERGEN - Het verplaatsen van twee tankstations in Maarsbergen valt miljoenen euro's duurder uit dan verwacht. Dat schrijft het provinciebestuur in een brief aan de Provinciale Staten. In het najaar moeten die besluiten of de benzinepompen moeten wijken bij de aanleg van de veelbesproken spoortunnel.
Bij het vaststellen van het budget is geen rekening gehouden met zaken als inflatie en de stijging van prijzen, schrijft het college van Gedeputeerde Staten. Het plan waar Provinciale Staten vorig jaar mee instemden zou vijf miljoen euro duurder uitpakken, wanneer de verwachte prijzen van 2025 worden doorberekend. Doordat de economie en de markt aantrekken is in een aantal projecten zelfs een kostenstijging van tien procent te zien.

BUITEN HET DORP

De provincie discussieert al sinds 2005 over de tunnel die verkeersproblemen in Maarsbergen en op de nabijgelegen A12 moet oplossen. Vorig jaar werd uiteindelijk besloten dat het spoor tussen Maarn en Maarsbergen buiten het dorp moeten worden gekruist, maar over de invulling van dat plan moet kennelijk nog altijd worden gesproken.
In een van de ontwerpen is een rotonde bedacht op de plaats waar nu twee tankstations staan. Uit de brief van Gedeputeerde Staten blijkt dat die optie eigenlijk veel te duur is. De provincie hield tot nu toe een bedrag van 2,8 miljoen euro apart voor dat soort aanpassingen. Het verplaatsen van de tankstations is altijd duurder dan dat budget, schrijft GS nu.

BESLUIT

Omdat de provinciepolitiek komend najaar een besluit neemt over het al dan niet verplaatsen van de tankstations wil het college van Gedeputeerde Staten begin 2019 opnieuw berekenen wat de spoortunnel gaat kosten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.